Od 13. do 20. srpna 2016 se ve Frýdlantu uskuteční 34. ročník Letní jazzové dílny Karla Velebného. Týdenní seminář je nejstarším specializovaným kurzem v České republice, na kterém převážně mladí hudebníci a zpěváci pronikají do tajů jazzové interpretace. Frýdlantská „Dílna“ už sice dosáhla zralého věku, ale této šarmantní čtyřiatřicetileté dámě se i letos bude dvořit zhruba 180 (slovy sto osmdesát) mladých obdivovatelů. Řečeno slovy Jiřího Stivína: „Frýdlant je pokaždý kus pozitivně prožitýho času s mladejma i starejma i s inteligentama i s pakama a co bude existovat, bude oázou jazzové inspirace v duchu Karla Velebnýho. Kdo tam nebyl, neví co je líheň českýho jazzu a improvizace vůbec. Ať žije.“

Ducha Letní jazzové dílně ve Frýdlantu vdechl Karel Velebný, pod jehož laskavým dohledem začali v roce 1984 zušlechťovat mladé muzikantské talenty přední čeští a slovenští jazzmani. Od té doby se každý třetí týden v srpnu vracejí do severočeského města naši i zahraniční lektoři zvučných jmen, aby začínající i pokročilejší jazzmany co nejrychleji vyvedli z cimrmanovských slepých uliček, ve kterých by krásy jazzu člověk marně hledal.

Zatímco praotec Čech dovedl naše předky na horu Říp možná tak trochu náhodou, kroky jazzmanů nasměroval do Frýdlantu naprosto cílevědomě místní rodák Radek Jech. Díky jemu se Dr. Evžen Hedvábný známý též jako Karel Velebný rozhodl, že se ve zdejší zemi rytmem a synkopami oplývající usadí. Tento vibrafonista, saxofonista, klavírista, zpěvák, herec, spisovatel, pedagog, sportovec celou duší a někdy i tělem a objevitel a zasvěcený propagátor díla Járy da Cimrmana stvořil atmosféru frýdlantského jazzového týdne, jejímuž kouzlu dodnes rádi podléhají všichni lektoři i frekventanti.

První lektorský sbor vytvořili pod dohledem Karla Velebného kytaristé Rudolf Dašek a Tony Viktora, bubeníci Milan Vitoch a Dodo Šošoka, basista František Uhlíř, pianista Emil Viklický, multiinstrumentalista Jiří Stivín, saxofonista Josef Audes,trombonista Mojmír Bártek a trumpetista Jaromír Hnilička. V průběhu let se frýdlantské atmosféry nadýchali další lektoři – např. Jaromír Honzák, Günter Kočí, František Kop, Míla Petr, Milan Svoboda, Jaroslav Šindler, Jiří Urbánek, Petr Volný, Cyril Zeleňák ad. Vedle našich předních sólistů se objevili také jejich zahraniční kolegové – norský saxofonista Harald Gundhus, dánský saxofonista a kapelník Jens Klüver, Američané Richard Oehrli (zpěv), John Serry (piano), Mark Vinci a Scott Robinson (saxofony). Díky Britské radě ve Frýdlantu vyučovali britští hudebníci – Angela Elliot, Dylan Fowler, Lee Goodall, Richard Morgan, Richard Michael, Gina Rae, Julian Nicholas, Martin Speake, Dave Wickens, Tom Bancroft, Phil Bancroft, Sophie Bancroft, Fionna Duncan, Eddie Severn, Trudy Kerr, Karen Lane, Martin Hathaway, Milo Fell ad..

V roce 1989 odešel po pěti ročnících na věčné jam session Karel Velebný, loni v září se za ním vydal Karel Růžička a v prosinci rozšířil kapelu nebeských Frýdlanťáků také Jaromír Hnilička. Na jazzovém obláčku své kolegy s otevřenou náručí přivítali mj. Josef Audes, Rudolf Dašek, Radek Jech, Petr Junk, Günter Kočí, Míla Petr, Dodo Šošoka, Jiří Urbánek, Tonda Viktora, Vladimír Žižka ad. Všem bude patřit vděčná vzpomínka letošních účastníků, kteří přijedou naplnit heslo Káji Růžičky: „Dílna ve Frýdlantu musí být, i kdyby se neměly slavit Vánoce“.

Letos se touto zásadou bude řídit lektorský sbor v následujícím složení: Luboš Andršt (kytara), Josef Fečo (kontrabas) Zdeněk Fišer (kytara), Rostislav Fraš (saxofony), Miroslav Hloucal (trubka), Jan Jirucha (trombon), Pavel Razím (bicí nástroje), Jiří Stivín (flétny), Milo Suchomel (saxofony), Ľubomír Šrámek (klávesy), Zdeněk “Wimpy” Tichota (basová kytara), Adam Tvrdý (kytara), Boris Urbánek (klávesy) a Martin Zbrožek (housle). Ze Spojených států přijedou Lee Andrew Davison (vokál), Gary Rissmiller (bicí nástroje) ze zdravotních důvodů nepřijede a je zastoupen Markem Urbánkem, Neil Wetzel (saxofony) a Skip Wilkins (vokál).

Na co se mohou těšit příznivci jazzové dílny z řad veřejnosti?

V sobotu 12. srpna 2017 večer se lektoři i frekventanti 34. Letní jazzové dílny Karla Velebného sejdou s posluchači a fandy v sále restaurace Beseda na prvním společném jam session. V jeho úvodu bude pokřtěno album AFTER MIDNIGHT IN FRÝDLANT, které po skončení loňského ročníku natočil 5 O‘ clock Big Band.

V úterý 15. srpna 2017 bude ve výstavní síni frýdlantské radnice zahájena výstava fotografií Jazz World Photo 2017 a po vernisáži zahrají od 18.00 hodin na nádvoří frýdlantské radnice lektoři Letní jazzové dílny především seniorům, ale vítáni budou všichni posluchači.

Ve středu 16. srpna 2017, vystoupí různé lektorské sestavy na koncertu, jaký je možné slyšet jenom jednou za rok na nádvoří frýdlantského zámku. Mimořádné setkání naší jazzové smetánky se zahraničními hosty bývá vždycky velkým hudebním zážitkem. Začátek je v 18:00 hodin, v případě nepříznivého počasí se koncert uskuteční v sále restaurace Beseda.

Poslední dva večery – čtvrtek 17. a pátek 18. srpna – budou patřit zhruba 180 frekventantům, kteří předvedou rodičům, přátelům i místnímu publiku na koncertech v sále restaurace Beseda, co během týdne ve Frýdlantu pochytili. To, že se mají čím pochlubit, by dosvědčili nejen posluchači loňských závěrečných koncertů, ale také publikum v Přerově, kde na Československém jazzovém festivalu 2014 s velkým úspěchem vystoupil Big Band Letní jazzové dílny Karla Velebného. O vysoké úrovni účastníků LJD svědčí také už zmíněné album AFTER MIDNIGHT IN FRÝDLANT.

Letošní 34. Letní jazzovou dílnu Karla Velebného laskavě podpořili Město Frýdlant v Čechách, Ministerstvo kultuty ČR, Liberecký kraj, Partnerství OSA, Nadace ČHF, Ing. Jan Bořek a Premedis

Třicátou čtvrtou Letní jazzovou dílnu Karla Velebného, stejně jako všechny předchozí ročníky, organizačně zajišťuje Aleš Benda, jehož je možné kontaktovat s případnými dalšími dotazy (tel. 233 340 726, e-mail abstudio@seznam.cz). Frýdlantskými partnery jsou Město Frýdlant (Městské informační centrum, tel. 482464013), Základní umělecká škola Frýdlant (ředitel Vladimír Hrdina – tel. 482 312 132), Hynek Buriánek (tel. 608211705) a pořadatelem koncertů je Kulturní sdružení Frýdlant (Robert Juřina – tel. 482 312 470).

Zdroj: Město Frýdlant

Pin It on Pinterest