Částkou 800 korun přispěje také letos Město Frýdlant každému prvňáčkovi na pořízení vybavení do školy. Jde o takzvané „pastelkovné“, které dříve vyplácelo ministerstvo školství. V roce 2012 byl ale příspěvek zrušen a řada měst a obcí se rozhodla podpořit rodiče budoucích prvňáků z vlastního rozpočtu. Hned ve školním roce 2012/2013 k tomuto kroku přistoupilo i Město Frýdlant. Finanční příspěvek na nákup pomůcek pro děti, které zasednou do školních lavic poprvé, od té doby vyplácí město každoročně. 

„Nástup dítěte do první třídy je pro rodiče finančně náročný. Chceme proto rodičům prvňáků trochu ulevit při pořizování nutného vybavení. Proto rozhodnutím rady věnujeme každému prvňákovi na nákup pomůcek částku 800 korun. Částka se však nevyplácí rodičům dítěte, jak je tomu v některých obcích, nýbrž přímo škole, která za něj děti pomůckami vybaví,“ vysvětluje starosta Frýdlantu Dan Ramzer.

Rodiče ve škole jen podepíší žádost o příspěvek a o zbytek se postará sama škola. „Za takzvané „pastelkovné“ nakupujeme dětem výtvarné pomůcky, jako jsou pastelky, modelíny, čtvrtky, kufříky na pomůcky, vodovky nebo lepidla a nůžky, ale také třeba desky na písmena. Letos činí částka 64 tisíc korun, pomůcky využije 80 nových prvňáků,“ říká ředitelka Základní školy, Základní umělecké školy a Mateřské školy Frýdlant Mgr. Věra Dunajčíková.

Škola využívá k nákupu pomůcek vedle příspěvku města ještě státní příspěvek, který má částečně kompenzovat zrušené pastelkovné. „Z něj dětem pořizujeme pracovní sešity a učebnice,“ uzavírá ředitelka školy Věra Dunajčíková.

Zdroj: Město Frýdlant

Pin It on Pinterest