Krajské zastupitelstvo na svém jednání minulý týden schválilo úpravy Stipendijního programu pro žáky středních škol zřizovaných Libereckým krajem ve vybraných oborech vzdělání ve školním roce 2017/2018. Nejen, že se do stipendijního programu zapojil již třetí zaměstnavatel (prvním zaměstnavatel je ZOD Brniště, a.s. druhým společnost Preciosa), a to akciová společnost Silnice LK, která bude finančně podporovat žáky oboru Strojník silničních strojů na Střední škole, stavební a dopravní v Liberci, ale došlo i k úpravám Stipendijního řádu pro školní rok 2017/2018.

Přidán byl jak nově zařazený obor, tak i upřesněny podmínky vyplácení motivačních a prospěchových stipendií, jejichž výklad nebyl jednoznačný. Upraveny byly dva odstavce Stipendijního řádu. První odstavec upravuje měsíc, ve kterém žáci již nemají nárok na motivační stipendium, protože původní znění znevýhodňovalo žáky učebních oborů. Poslední měsíc řádné docházky (podle rozvrhu) je u skupiny oborů M duben a u skupiny oborů H květen. Následující měsíc jsou již maturitní resp. závěrečné zkoušky. Žáci skupiny oborů H tedy končí studium až v druhé polovině června, kdežto žáci skupiny oborů M již nejpozději na přelomu května a června a docházka do školy v těchto měsících je nízká až nulová na rozdíl od žáků skupiny oborů H. Obě skupiny žáků neměly nárok na pobírání motivačního stipendia pouze v měsíci červnu. Změna se tak týká výplaty motivačního stipendia u žáků posledního ročníku maturitního studia. Ti již nebudou mít nárok na pobírání motivačního stipendia ani za měsíc květen z výše uvedeného důvodu.

Druhá změna jen formálně upřesňuje nárok žáka na prospěchové stipendium, kdy žák musí být klasifikován ke konci příslušného pololetí. To znamená, že je možné, aby byl klasifikován také v pozdějším náhradním termínu (například oproti původnímu červnu může být klasifikován až v září).

Bc. Žitná (Dědková) Markéta
marketa.zitna@kraj-lbc.cz
485226324 / 739541624

Zdroj: Liberecký kraj

Pin It on Pinterest