V rámci fotografické soutěže Zaostřeno na Jizerky probíhalo po celou dobu letních prázdnin na internetu hlasování široké veřejnosti o nejkrásnější snímek Jizerských hor. Všechny fotografie se postupně představily v osmi semifinálových kolech a z každého postupovaly do finále dva nejlépe hodnocené snímky. Těchto 16 fotografií se pak střetlo o přízeň hlasujících a celkovým vítězem se stal s počtem 2 494 hlasů Peter Mayer s fotografií Znějící tišina. Zájem byl opravdu výrazný, celkově bylo odevzdáno více jak 13 tisíce hlasů. Na autora tohoto snímku čekají hodnotné ceny.

Vážím si velikého zájmu veřejnosti a rekordní počet hlasů mě potvrzuje, že je o krásné snímky Jizerských hor opravdu zájem. Veliké poděkování patří společnosti Canon, neboť díky ní můžeme výherce odměnit cenami, které si rozhodně zaslouží,“ uvedl Ondřej Petrovský, ředitel pořádající nadace.

Lidé mohli letos vybírat z 212 snímků, které zaslali fotografové do soutěže Zaostřeno na Jizerky. Tu pořádá Nadace Ivana Dejmala pro ochranu přírody již posedmé. Vítězný snímek se připojí k výstavní kolekci, kterou vybrala odborná porota. Výstava však není jediné místo, kde se nejlepší snímky objeví. Porota také vybrala 13 fotografií, z nichž nadace sestaví kalendář Zaostřeno na Jizerky 2018. Ten bude představen v rámci vernisáže ve čtvrtek 12. října od 17 hod v Atriu Tropické zahrady libereckého Wellness Hotelu Babylon. Na autory takto oceněných snímků čekají hodnotné ceny a pro každého fotografa má nadace připravený jeden výtisk kalendáře jako poděkování.

Kalendář se však i prodává a výtěžek putuje na pomoc Jizerským horám. Díky němu nadace v minulosti pomohla s výsadbou více než 84 tisíc stromků, opravou stezek pro turisty, vybudování rybího přechodu nebo obnovou rašeliniště. Zájem o kalendář každým rokem narůstá a oproti prvnímu ročníku se jejich náklad prakticky zdvojnásobil. „Mám velikou radost, že si soutěž i kalendář našly mezi lidmi své místo a těší mě, že jsou ochotni tímto způsobem pomoci přírodě. Odměnou jim pak je celoroční pohled na krásné snímky,“ říká Petrovský.

První ročník fotografické soutěže se konal na popud Františka Pelce, předsedy správní rady nadace, v roce 2011 a za její historii poslali fotografové skoro 1 500 snímků a vydáno bylo již 7 tisíc kalendářů. Pravidelně se zapojují autoři nejen z celé České republiky, ale také z Polska. Mezi fotografy si soutěž našla své stálé místo a o prestižní umístění v kalendáři se v letošním roce utkalo 61 fotografů. „Myslím si, že se nám podařilo vytvořit pěknou tradiční akci. Vážím si nejen všech fotografů, kteří nám své snímky zasílají, ale i těch, kteří se zapojí do internetového hlasování nebo si pak přijdou prohlédnout výstavu. Myslím si, že letošní ročník je opravdu povedený a věřím, že si kalendář Zaostřeno na Jizerky 2018 opět získá spoustu svých příznivců,“ uzavírá Petrovský.

 

—————————————————————————————————————-

Nadace Ivana Dejmala pro ochranu přírody funguje již od roku 1993 (do roku 2017 pod názvem Nadace pro záchranu a obnovu Jizerských hor) a je významnou celostátně působící nadací v oblasti životního prostředí. Chrání a obnovuje přírodní prostředí a motivuje k tomu i širokou veřejnost. Poskytuje nezávislou finanční pomoc organizacím i jednotlivcům, jejichž činnost je ve shodě s posláním nadace. Podporuje projekty na ochranu a obnovu hodnot přírodního a krajinného prostředí. Svou pozornost v současné době zaměřuje na nápravu vodního režimu v krajině, obnovu stabilních lesních ekosystémů a ochranu cenných přírodních lokalit. Pravidelně prochází obsáhlým hodnocením a je držitelem certifikátu Známka kvality, která je udělována Fórem dárců ověřeným nadacím.

Pin It on Pinterest