Nevšední a ojedinělou výstavu maleb šimpanzů z liberecké zoologické zahrady hostí od středy 18. října 2017 Frýdlant. Návštěvníci při její návštěvě uvidí tvorbu šestice šimpanzů, kteří žijí a žili v liberecké zoo. Celkem bude ve výstavní síni frýdlantské radnice k vidění na třicet maleb, výstavu oficiálně zahájí ve středu v 16.00 hodin vernisáž s odborným komentářem. Výstava bude přístupná denně od 10.00 do 16.00 hodin až do 22. listopadu 2017. 

“Zoologická zahrada se o zvířata stará všestranně. Kromě toho, že je řádné krmí a zajišťuje jim tu nejlepší péči, také vymýšlí, jak zvířata zabavit. V případě převážně mladých šimpanzů je známo, že je celkem baví tvořit štětcem. Ošetřovatelka jim proto tuto zábavu čas od času dopřává. Díky tomu máme sérii maleb vytvořených šesti šimpanzi, kteří u nás dříve pobývali nebo stále pobývají,” říká kurátorka výstavy a zároveň administrátorka projektů Zoo Liberec Dana Sobotková.

Malby se podle ní dají porovnat s prací malých dětí a při bližším zkoumání lze najít i charakteristické znaky jednotlivých šimpanzích umělců. “Výstava je tvořena zhruba třiceti díly, která převážně vznikala už před lety. Je to ale vůbec poprvé, co budou veřejně vystavena. A dost možná, že to také bude naposledy. Koho tedy šimpanzí umění zajímá, neměl by si výstavu nechat ujít,” nabádá Dana Sobotková.

Šimpanzi díla tvořili pomocí štětce a houbičky, malovali netoxickými barvami. “Někteří totiž barvy rádi ochutnávají,” usmívá se kurátorka výstavy.

Výstava vznikla ve spolupráci se Základní školou, základní uměleckou školou a Mateřskou školou Frýdlant. Autorkou myšlenky na vystavení děl totiž byla kantorka frýdlantské základní umělecké školy Iva Vykypělová.

Zdroj: Město Frýdlant

Pin It on Pinterest