V roce 2015 se obec Jindřichovice pod Smrkem rozhodla zakoupit pro dobrovolné hasiče dopravní automobil. Jak sbor, tak jednotka sboru se stále potýkala s nedostatkem vhodné přepravní kapacity. Při výjezdu k zásahu jindřichovičtí hasiči využívají především cisternu CAS 25K T815, která přepraví pouze 4 zasahující hasiče včetně řidiče. V praxi byl tento nedostatek několikrát řešen pomocí osobního automobilu v majetku obce. V případě, že byl k dispozici druhý řidič k řízení vozidel příslušného oprávnění, mohl zbytek jednotky vyjet technickým automobilem Mercedes, který v kabině přepraví až 6 dalších osob. Ten je však z legislativních důvodů přihlášen jako veterán, ačkoliv jeho schopnosti i výbava v lecčem předčí i vozidla mladších ročníků.  Pokud není potřeba přepravovat další materiál, je pak tento systém ekonomicky náročný a celkově nešikovný. Velmi často se tak někteří hasiči na místo zásahu následně přepravovali vlastními vozidly, což bylo dlouhodobě nepřijatelné. Proto po nezbytných projektových přípravách byl zakoupen opravdu důležitý pomocník, a to dopravní automobil Fiat Ducato, který přepraví celkem 9 osob včetně řidiče, jemuž pro řízení vozidla stačí řidičské oprávnění skupiny ,,B“. Vozidlo bude samozřejmě využíváno i k výcviku hasičů, při hasičských soutěžích, nebo v rámci kondičních jízd řidičů i v jiných činnostech obce. Vozidlo je určeno především k přepravě osob. Pro přepravu materiálu byl součástí projektu i nákup přívěsného vozíku, který je vozidlem tažen.

A finanční výdaje projektu? Celkově obec zaplatila 1.156.760 Kč. Z toho 85.910 Kč představovaly náklady na projektové přípravy, realizace výběrového řízení a celkové administrace projektu, které pro obec zpracovala externí firma.  Obec požádala současně i Ministerstvo vnitra ČR o příspěvek na nákup vozidla a obdržela 450.000 Kč a Liberecký kraj podpořil nákup vozidla částkou 300.000 Kč. Obec tak do svého majetku získala vozidlo v hodnotě 1.070.850 Kč, při vlastní investici 406.760 Kč, což představuje 36 % vlastního podílu. Jindřichovičtí hasiči si nového pomocníka určitě zaslouží. V našich končinách patří mezi nejaktivnější a svou obětavost při zásazích i v jiných činnostech obce dokazují vždy, když je třeba. Proto se obec snaží, jako zřizovatel jednotky, vytvořit jim co nejlepší podmínky pro jejich záslužnou činnost. Jindřichovice mají z nového pomocníka radost. Proto ve středu 18. 10. 2017 zorganizovali jeho slavnostní předání, aby jindřichovičtí občané viděli, na co jsou vynakládány veřejné prostředky obce. Akt se uskutečnil za hojné účasti přihlížejících občanů i hasičů-veteránů v areálu bývalého skladu vlny UNITEX, kde má jednotka SDH prostory pro svou činnost.

Vzhledem k finanční podpoře Libereckého kraje bylo vozidlo předáno za přítomnosti hejtmana Libereckého kraje Martina Půty, který se tohoto aktu na pozvání vedení obce i hasičů zúčastnil. Hejtman Martin Půta a bývalý starosta města Hrádku nad Nisou při předání zdůraznil, že je důležité dobrovolným hasičům vytvářet podmínky pro jejich činnost, a že tyto investice jsou vždy krokem správným směrem.

Zdroj: tisková zpráva Pavel Novotný, starosta obce Jindřichovice pod Smrkem.

Mgr. Fulková Andrea
andrea.fulkova@kraj-lbc.cz
485226332 / 739541549

Zdroj: Liberecký kraj

Pin It on Pinterest