Nové Město pod Smrkem – Od 1. prosince 2017 platí v našem městě zákaz podomního a pochůzkového prodeje. Pokud Vám někdo bude doma nebo na ulici nabízet půjčku, levnější energii, telefonní tarif, pojištění, změnu zdravotní pojišťovny nebo třeba deku z ovčí vlny, hrnce, či supermoderní vysavač, dopustí se přestupku podle § 4 odst. 1 zákona č. 251/2016 Sb., o některých přestupcích. Prodejcům, kteří toto nařízení nebudou respektovat, hrozí pokuta až do výše 100 000 Kč.

Prvotním impulzem pro zákaz podomního obchodování bylo zveřejnění mapy exekucí. V rámci České republiky se naše město v podílu obyvatel v exekuci umístilo na velmi nelichotivém druhém místě za ústeckými Trmicemi. Každý třetí člověk starší 15 let u nás čelí exekuci.

Agentura pro sociální začleňování zorganizovala workshop „Vysoký počet osob v exekuci v Novém Městě“, na kterém zúčastnění aktéři do hloubky analyzovali problematiku vysokého počtu exekucí až k jeho příčinám.

Jak dluhy a exekuce vznikají? Do exekuce Vás může dostat nesplácení půjčky, neplacení nájemného a energií, nezaplacená pokuta nebo třeba neplacení povinného ručení za nepojízdný vrak. Dluhovou past zaručeně spustí splácení dluhů půjčkou. Jako společenské riziko byly označeny například všudypřítomné reklamy na půjčky a jejich snadná dostupnost (internet, telefon), či obtěžující, neseriózní a rizikové nabídky podomních prodejců, ať již nabízejí půjčku, změnu mobilního operátora, dodavatele energií nebo třeba převedení k jiné zdravotní pojišťovně.

Výsledkem workshopu byla formulace několika opatření. Zákaz podomního a pochůzkového prodeje zboží nebo služeb je jedním z nich. Proto Rada města vydala nařízení o tomto zákazu, který bude od prosince účinný.

Podomní prodejci často naléhají, zastrašují, zamlčují důležité a sdělují zavádějící nebo rovnou nepravdivé informace. Někdy falšují i podpis na smlouvách. Obětí těchto prodejců se často stávají senioři, kteří jejich nátlaku nedokáží odolat.

Pokud podomního prodejce kdekoliv na území města potkáte (vč. Hajniště, Přebytku nebo Ludvíkova pod Smrkem) obraťte se prosím s podnětem na místní oddělení Policie ČR nebo na asistenty prevence kriminality.

Zdroj: Nové Město pod Smrkem

Pin It on Pinterest