Kompletní galerie zde

Na stovku lidí strávilo pátek podvečer a sobotu odpoledne 10. – 11. listopadu diskusí na téma zdánlivě abstraktní: jaké Frýdlantsko chceme mít, abychom tu žili rádi a dobře. Ve skutečnosti se zabývali velmi konkrétními a reálnými tématy. Páteční večer v Zámeckém pivovaru Frýdlant byl věnován debatě o tom, co je na Frýdlantsku skvělé a často jedinečné a co nám vyhovuje méně, co jsou na Frýdlantsku poklady a zakopané hřivny a čeho bychom se dožít nechtěli. V sobotní diskusi v klubu v Děkanské jsme se pak zabývali tím, jaké vnější vlivy mohou naše plánování ovlivnit, a nakonec do větší hloubky pracovali s tématy, která předchozí kroky ukázaly jako důležitá. Šlo například o to, jak podporovat aktivní lidi v obcích, jak pěstovat frýdlantský patriotismus, jak pečovat o zdejší jedinečnosti a poklady. Nebo jak to udělat, aby nás okolní svět vnímal a bral naše touhy i problémy vážně.

Poděkování patří všem, kdo přišli a podělili se o své zkušenosti a názory. Také těm, kdo umožnili, že jsme se setkali v příjemném prostředí: Marek Vávra a tým ze Zámeckého pivovaru udělali všechno proto, aby se nám v pátek nechtělo domů. A samozřejmě těm, kdo jednání organizovali a vedli a kdo se postarali o to, aby se Frýdlantsko svou budoucností tímto způsobem zabývalo. Diskuse jsou součástí projektu svazku obcí Frýdlantsko. Jeho předseda, Vladimír Stříbrný se loučil optimisticky: „Setkání mě nabilo energií. Jsem rád, že věci, za které svazek už léta bojuje, zajímají tolik lidí. Že na to nejsme sami.“

Důležité je, že sobotní diskusí společné plánování nekončí. Tým konzultantů a facilitátorů zpracuje výstupy z jednání a připraví další setkávání v novém roce: při nich se budou frýdlantští zabývat konkrétními aktivitami. Svazek obcí získá základní mapu k další cestě – k tomu, aby nám na Frýdlantsku bylo fajn.

Informace o tom, co se v plánování děje, najdete na www.frydlantsko2030.cz a na facebooku.

Pro DSO Frýdlantsko, Zámecký pivovar Frýdlant a Frýdlantsko 2030 nafotil Petr Bíma, www.petr-bima.cz

Pin It on Pinterest