Náměstí T. G. Masaryka zdobí od pondělí 27. listopadu 2017 vánoční strom. Je jím zhruba 10 metrů vysoký stříbrný smrk. V příštích dnech se dočká ozdob a světelných řetězů. Slavnostně rozsvícen pak bude v neděli 3. listopadu 2017 během akce Frýdlantský advent – aneb rozsvícení vánočního stromu s Českým rozhlasem Liberec.

Vánočním stromem pro Frýdlant se letos stal stříbrný smrk ze zahrady manželů Moravových. V jejich zahradě na Předměstí dorostl do výšky zhruba 15 metrů a začal již ohrožovat své okolí. Proto bylo rozhodnuto, že má být pokácen. Moravovi jej nabídli městu Frýdlant, jako vánoční strom, město nabídku přijalo. “Nebylo to pro nás lehké, strom jsme v roce 1986, kdy jsme se na Předměstí nastěhovali, sami zasadili. Tenkrát mi v zahradnictví řekli, že je to pomalu rostoucí dřevina. Vůbec nás nenapadlo, že může dorůst do takové výšky,” vzpomínala Iva Moravová, která se svým manželem kácení stromu přihlížela. Manželé jsou rádi, že když už strom musel padnout, může posloužit jako vánoční. “Určitě se půjdeme podívat, jak mu to před radnicí sluší a nenecháme si ujít ani nedělní slavnostní rozsvícení,” doplnila Iva Moravová.

„Vzhledem k výšce a hmotnosti stromu, vážil přes 2,5 tuny, musel být k naložení využit šestnáctitunový jeřáb. Nicméně než byl strom usazen na náměstí, došlo k jeho výraznému zkrácení. Z bezpečnostních důvodů nebylo možné ho na náměstí ponechat takto vysoký. Opět má tedy, stejně jako stromy v předchozích letech, kolem 10 metrů,“ vysvětluje Jan Mráz z majetkosprávního odboru Městského úřadu Frýdlant.

Frýdlant zdobí v předvánočním čase na náměstí T. G. Masaryka v posledních letech právě stříbrné smrky. „V roce 2015 se vánočním stromem Frýdlantu stal strom ze zahrady Jindřicha Ouhrabky z Frýdlantu, který ho sám zasadil v roce 1980. Minulý rok jsme si pro vánoční strom dojeli do obce Boleslav, kde předtím strom rostl zhruba 30 let. Vždy šlo o stromy, které z nějakého důvodu stejně musely být pokáceny,“ doplňuje místostarosta Frýdlantu Jiří Stodůlka.

Strom bude letos ozdoben podobně jako loni. Na jeho větve budou navěšeny světelné řetězy a LED hvězdy a vločky, zvonky, světelné trubice, takzvané sněžné vodopády a koule, které vytvořil Dům dětí a mládeže Frýdlant. Kromě toho bude mít ale také nádherné přírodní zdobení. Ve vrchní části je totiž doslova obsypán šiškami, což už při jeho usazování na náměstí kolemjdoucí a přihlížející chválili a oceňovali.

Více fotografií najdete zde.

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 2)
[pt_view id=”b74251faj2″]
[pt_view id=”673d3cctsq”]
[pt_view id=”b6ea8f194d”]
[pt_view id=”b90a221j8l”]
[pt_view id=”f3784a8dor”]
[pt_view id=”76600d0f1w”]

Pin It on Pinterest