Liberecký kraj zahájil další čtyři výběrová řízení na zhotovitele rekonstrukcí krajských silnic. Nově se velkoplošné opravy dočkají vozovky silnic v Horní Řasnici, Jindřichovicích pod Smrkem, v Semilech a Horce u Staré Paky. Kompletní rekonstrukce se dočká i most přes Mlýnský potok na trase mezi Železným Brodem a Semily. Současně rada kraje rozhodla o uzavření smlouvy se zhotoviteli na rekonstrukce silnic III. třídy v Desné a Ludvíkově pod Smrkem. Kraj již má vypsány veřejné zakázky v předpokládaném objemu 202 milionu korun.

Rada Libereckého kraje na svém včerejším zasedání rozhodla o zahájení dalších zadávacích řízení na rekonstrukce krajských silnic v celkovém předpokládaném objemu 64 mil. Kč. Konkrétně byl zahájen výběr zhotovitelů na velkoplošnou opravu vozovek silnice II/292 Semily, silnice III/2915 v úseku Horní Řasnice – Jindřichovice pod Smrkem, silnice III/32546 v Horce u Staré Paky, a na rekonstrukci most ev.č. 292-001 přes Mlýnský potok mezi městy Železný Brod a Semily.

„Současný stav mostu přes Mlýnský potok je havarijní a nevyhovuje ani šířka v navazujících úsecích komunikace. Rekonstrukce je navržena jako kompletní nahrazení stávajícího mostu novou rámovou železobetonovou konstrukcí,“ vysvětluje Marek Pieter, náměstek hejtmana pro resort dopravy, investic a veřejných zakázek. Součástí stavby je oprava přilehlé vozovky pozemní komunikace II/292 v celkové délce 112 metrů, provedena bude rovněž obnova odvodnění, bezpečnostních zařízení a svislého a vodorovného dopravního značení. „Povrch vozovky bude opatřen bezpečnostní protismykovou úpravou s optickým zvýrazněním červenou barvou. Barevný asfalt se na silnici v Libereckém kraji objeví úplně poprvé,“ zdůrazňuje Marek Pieter. Předpokládaná hodnota této veřejné zakázky činí 16,9 mil. Kč včetně DPH.

U silnice II/292 v Semilech, silnice III/2915 v úseku Horní Řasnice – Jindřichovice pod Smrkem a silnice III/32546 v Horce u Staré Paky se bude pracovat na obnově zpevněných asfaltobetonových ploch vozovek, v obrusné vrstvě a ložní vrstvě v celkové délce 5,6 km. V opravovaných úsecích budou upraveny a napojeny stávající sjezdy a vjezdy ze sousedních pozemků, komunikací a prostory křižovatek. Součástí bude vyčištění příkopů, rigolů, údržba a obnova krajnic. Provedeno bude vodorovné dopravní značení a obnoveno svislé.

Dále včerejší rada kraje rozhodla o výběru dodavatelů na rekonstrukci silnice III/29047 v Desné a na rekonstrukci silnice III/29015 a III/29013 v úseku Ludvíkov pod Smrkem – Raspenava. Rekonstrukci silnice v Desné provede společnost Integra stavby a.s. za 20,6 mil. Kč, což je 78 procent předpokládané hodnoty. U druhé akce podala nejnižší nabídku ve výši 33,5 mil. Kč společnost EUROVIA CS, a.s., což činí 74 procet předpokládané hodnoty veřejné zakázky.

„V rozpočtu kraje je na letošní rok na opravy a rekonstrukce krajských silnic schválena částka 100 mil. Kč. Koncem ledna předložíme zastupitelům rozpočtovou změnu, jejíž součástí bude navýšení prostředků o částku 200 mil. Kč. V rámci evropských dotací plánujeme rekonstruovat silnice v minimálním objemu cca 250 mil. Kč. O získání dalších finančních prostředků, zejména od státu, budeme dále usilovat,“ dodává hejtman Martin Půta.

V únoru plánuje Liberecký kraj zahájení výběrového řízení na zhotovitele havárie zdi u silnice III. třídy č. 29042 mezi Tanvaldem a Albrechtice v Jizerských horách.

Bc. Markéta Žitná (Dědková)
marketa.zitna@kraj-lbc.cz
485226324 / 739541624

Zdroj: Liberecký kraj

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 2)
[pt_view id=”b74251faj2″]
[pt_view id=”673d3cctsq”]
[pt_view id=”b6ea8f194d”]
[pt_view id=”b90a221j8l”]
[pt_view id=”f3784a8dor”]
[pt_view id=”76600d0f1w”]

Pin It on Pinterest