Komentář místostarosty Frýdlantu Jiřího Stodůlky k zjitřené atmosféře kolem nemocnice Frýdlant. 

Kdo chce, hledá cestu. Kdo nechce, hledá důvody. Něco podobného mě napadlo při čtení beletrie z dílny redakční rady EUC, která obyvatele Frýdlantska informovala o svém postoji. Jedno ale téhle skupince uznám, že opravdu nejsem odborník na zdravotnictví, nicméně jsem člověk, který nelže.  

Proto si vážím slov generálních ředitelů Krajské nemocnice Liberec – bývalého i současného – Luďka Nečesaného a Richarda Lukáše, kteří potvrdili, že vedení krajské nemocnice „oficiálně a s veškerou vážností vyjednávalo o budoucnosti poskytování zdravotnické péče ve Frýdlantském výběžku s vedením města Frýdlant i dalšími zástupci veřejné správy (čtěte zde). KNL jasně deklarovala, že je připravena po ukončení smluvního vztahu mezi EUC, resp. Nemocnicí Frýdlant s.r.o., a městem Frýdlant garantovat takový rozsah zdravotní péče, který bude skutečně bezpečný a bude v souladu s vysokými standardy kvality KNL, jež byla v minulosti dvakrát akreditována ze strany Sdružení akreditační komise (SAK).“

Pominu-li nekorektní a lživé informace EUC, s nimiž se už musí vypořádat právníci, obyčejně lidsky nerozumím tomu, proč soukromá skupina podnikající ve zdravotnictví má zájem plošně a veřejně proti sobě postavit zaměstnance krajské nemocnice, která zachraňuje to, co není v silách zdejší nemocnice.

Lidsky mě mrzí, že ve snaze obléci mi tričko s terčem na prsou, byli do už tak napjaté a vyhrocené situace zataženi zaměstnanci – lékaři a sestry. EUC ve svém sdělení píše, že uskutečnila anketu mezi svými zaměstnanci – více než 71,3 procenta z nich se vyjádřilo, že by nikdy nechtěli pracovat v Krajské nemocnici Liberec.

 Nedostatek lékařů i zdravotních sester trápí celou Českou republiku a sama EUC s tímhle argumentem pracuje obratně a často. Proto, ačkoli uznávám, že nejsem odborník na zdravotnictví, jen bojovník za zachování nemocnice ve Frýdlantu, nerozumím, proč tak pošetilým údajem staví EUC jen další bariéru mezi oběmi nemocnicemi. Proč zavírá šuplíky, dveře a okna a vzkazuje zdravotnickému hegemonovi v regionu, že pro něj by pracovat nechtěli? Neumím si představit, že bych jako zaměstnavatel pustil své zaměstnance pracovat ke konkurentovi, který organizuje mezi svými zaměstnanci anketu, jestli by pro mě chtěli pracovat. Přitom právě téma, že by lékaři z liberecké nemocnice vypomohli ve zdejší nemocnici, se řeší dlouhodobě.

Situace mezi naším městem a EUC je v patu, a to je to jediné, z čeho EUC dlouhodobě těží. Historická smlouva uzavřená původně s našimi místními lékaři, kteří byli i zastupiteli, bohužel v 90. letech nepředvídala stav, že k nám do výběžku dorazí podnikatelští dravci. A ti dravci si v tuto chvíli berou obyvatele Frýdlantska i zdejší nemocnice za rukojmí, hloubí příkopy, staví hráze, ale ve skutečnosti pouze hrají o čas. Čas, který potřebují do voleb – třeba výsledek přeskupí síly. Čas, kdy budou vědět, za co jim opravdu pojišťovna v příštích letech zaplatí. A tak ani nepotřebují teď a v tuto chvíli hledat řešení. Potřebují jen ten čas.

Proto bych byl rád, aby mě jako neodborníka na zdravotnictví, stejně jako občany přinejmenším Frýdlantu pravidelně jednou měsíčně informovali o tom, kam jsme pokročili v jednáních. V čem přišel kýžený posun k dohodě – přijatelné pro deklarované masivní investice EUC do nemocnice v řádu 70 až 100 milionů korun. Rád bych viděl harmonogram, závazný a podepsaný všemi zúčastněnými, aby se případně nové složení zastupitelstva mohlo opřít o dohody, které platí. Dohody, které nebudou v duchu těch, s nimiž v minulosti EUC už přišla, ale nikdy nenaplnila, jako například jimi navržené komuniké, které si můžete přečíst zde

Jiří Stodůlka
místostarosta města Frýdlant

Zdroj: Město Frýdlant

[pt_view id=”b74251faj2″]
[pt_view id=”673d3cctsq”]
[pt_view id=”b6ea8f194d”]
[pt_view id=”b90a221j8l”]
[pt_view id=”f3784a8dor”]
[pt_view id=”76600d0f1w”]

Pin It on Pinterest