Zajímavý velikonoční výlet připravuje na 1. dubna 2018 Městská knihovna ve Frýdlantu ve spolupráci s městem Frýdlant. Jde o Velikonoční jízdu po stopách Krabata, která nabízí jednak seznámení se s objekty a místy spojenými s legendou o Krabatovi a pak účast na jedné z nejhezčích velikonočních slavností střední Evropy – na takzvané Jízdě Křižáků. 

Zájezd bude vyjíždět v neděli 1. dubna 2018 v 8.00 hodin od Lidlu ve Frýdlantu, na stejné místo by se měla výprava vrátit ve večerních hodinách. Cena zájezdu je 300 korun a je v ní zahrnuta doprava a vstup do Krabatova mlýna. Přihlášky na zájezd přijímá Turistické informační centrum v přízemí radnice nejpozději do úterý 20. března 2018. Spolu s přihláškou je nutné uhradit hned na místě celou cenu zájezdu.

Výlet pořádaný městskou knihovnou zaveze zájemce nejdříve do Miltitz, k takzvanému Krabatovu kameni. Pro všechny, kteří neznají pověst o Krabatovi, jakémsi lužickosrbském doktoru Faustovi, doporučujeme si příběh přečíst a nechat se jím okouzlit (více například zde). Během dne se pak účastníci zájezdu podívají i do kostela ve Wittchenau, kde je hrobka Krabata a do Mühle Schwarzkollm – Krabatova (nebo také Černého) mlýna.

Výprava do Horní Lužice však bude mít ještě jeden cíl, slovutnou Jízdu křižáků. Každoročně totiž na velikonoční neděli usedají v katolické Horní Lužici muži oblečení do černých fraků, černých holínek a cylindrů na překrásně nazdobené koně a v ukázněných dvojstupech projíždějí po cestách Horní Lužice, aby posvětili pole a oslavili zmrtvýchvstání Krista. Jde o prastarý slovanský zvyk spojený s prosbami za dobrou úrodu a žehnání polím. Jízda křižáků je výrazem sounáležitosti ke křesťanské rodině a vyvrcholením Velikonoc. Nenechte si proto zájezd ujít, abyste u této krásné události mohli být i vy.

Bližší informace k zájezdu podá Městská knihovna Frýdlant na telefonu 725591436. 

Zdroj: Město Frýdlant

 

[pt_view id=”b74251faj2″]
[pt_view id=”673d3cctsq”]
[pt_view id=”b6ea8f194d”]
[pt_view id=”b90a221j8l”]
[pt_view id=”f3784a8dor”]
[pt_view id=”76600d0f1w”]

Pin It on Pinterest