Hrozící ztráta zdrojů pitné vody v souvislosti s plánovaným rozšířením těžby uhlí v polském dole Turów byla hlavním důvodem návštěvy místopředsedy Vlády ČR a ministra životního prostředí Richarda Brabce na Frýdlantsku. V doprovodu starosty Frýdlantu Dana Ramzera, starosty Hrádku nad Nisou Josefa Horinky a radního Libereckého kraje pověřeného řízením rezortu životního prostředí, zemědělství a rozvoje venkova Jiřího Löffelmanna, si prohlédl přímo důl Turów nedaleko česko-polské hranice. V doprovodu ředitele Frýdlantské vodárenské společnosti, a.s. (FVS) Petra Olyšara pak navštívil také úpravnu vody v Bílém Potoce, která se má v případě katastrofického scénáře stát hlavní úpravnou vody pro převážnou část Frýdlantska.

Návštěva Frýdlantska místopředsedou vlády a ministrem životního prostředí byla součástí návštěvy Vlády ČR v Libereckém kraji. „Ministr Brabec projevil zájem prohlédnout si hnědouhelný povrchový důl Turów, aby se sám přesvědčil, o jak rozsáhlém problému mluvíme. Viděl také sousední elektrárnu Turów, kvůli které se vlastně důl rozšiřuje,“ popsal starosta Frýdlantu Dan Ramzer. Frýdlantsko je spolu s Hrádeckem a Chrastavskem možným úbytkem povrchových i spodních vod nejvíce ohroženo. Už v současné době jsou v těchto oblastech evidovány vysychající studny a potoky, po plánovaném rozšíření a prohloubení dolu se očekává, že se situace ještě zhorší. „Jde opravdu o velmi závažný problém, který se snažíme intenzivně řešit už několik let. Těší nás, že ministr Brabec je o tomto závažném problému informován a problematiku zná. Bez pomoci čelních představitelů státu se totiž v tomto případě neobejdeme. Je nutné jednat s polskou stranou, což na nižších úrovních není snadné a ani příliš efektivní,“ doplnil Ramzer.

Od hnědouhelného dolu Turów se ministr s doprovodem vydal do Bílého Potoka do areálu rekonstruované úpravny vody. „Společně jsme si prohlédli úpravnu vody, která od loňského léta prochází rekonstrukcí. Ta zahrnuje nejen obnovu technologické linky, ale dojde díky ní i k navýšení kapacity úpravny vody, což je jedno z opatření, které má v případě úbytku vody v souvislosti s rozšiřováním dolu Turów zabezpečit zásobování Frýdlantska pitnou vodou,“ podotkl ředitel FVS Petr Olyšar.

Ministr Richard Brabec během schůzky uvedl, že vláda se bude situací zabývat už na svém příštím nebo přespříštím zasedání. Projednávat bude návrh na uvolnění 60 milionů korun na přípravu alternativního vedení vody pro Frýdlantský výběžek, které by v případě ztráty zdrojů pitné vody zajistit vodu pro zhruba 30 tisíc lidí v regionu. Peníze by měly jít na přípravu opatření z ministerstva zemědělství. „Ministr Brabec nás ubezpečil, že vnímá vážnost situace a bude nadále jednat s polskou stranou, která zatím stále nedodala posouzení vlivu na životní prostředí EIA,“ doplnil Olyšar.

Projekt rekonstrukce úpravny vody v Bílém Potoce byl podpořen Evropskou unií – Fondem soudržnosti v rámci Operačního programu Životní prostředí a to částkou 126 445 750 Kč. Částkou 30 milionů korun ji pak podpořil i Liberecký kraj z Fondu ochrany vod.

Více fotografií najdete zde.

Zdroj: Město Frýdlant

[pt_view id=”b74251faj2″]
[pt_view id=”673d3cctsq”]
[pt_view id=”b6ea8f194d”]
[pt_view id=”b90a221j8l”]
[pt_view id=”f3784a8dor”]
[pt_view id=”76600d0f1w”]

Pin It on Pinterest