KRAJ / LIBEREC – Řidič kamionu nadýchal téměř 3,5 promile.

V úterý 3. dubna krátce před třináctou hodinou obdrželi policisté operačního střediska opakovaná oznámení o neobvykle se pohybujícím kamionu. Po silnici první třídy č. 35 ve směru z Liberce na Chrastavu se měl pohybovat bílý kamion Iveco s plachtovým návěsem Krone, opatřený cizími státními poznávacími značkami.

Řidič několikatunového kolosu směřoval na Chrastavu, kde před mimo úrovňovou křižovatkou sjel na Frýdlant. Na kruhovém objezdu se však otočil a zamířil zpět do Liberce. Nedaleko 17. kilometru silnice první třídy č. 35 sjel odbočovacím pruhem a zaparkoval na odstavné ploše parkoviště u benzinové čerpací stanice.

Během takřka celé této jízdy muž za volantem ohrožoval ostatní účastníky silničního provozu, a to neustálým přejížděním z jednoho jízdního pruhu do druhého a zpět.

Po příjezdu policejních hlídek k zaparkovanému kamionu, byl 57letý řidič vyzván k podrobení se orientační dechové zkoušky. Opakovaná měření byla pozitivní a přístroj vykázal jen těžko uvěřitelné hodnoty kolem 3,5 promile. Jako zázrakem nedošlo k tragédii a nikdo nebyl řidičovým počínáním zraněn či nepřišel o život.

Cizinec za volantem byl převezen na policejní služebnu, odkud putoval do policejní cely. Kromě jiného mu policisté zadrželi řidičské oprávnění.

V dané věci již zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky. V případě odsouzení tak muži hrozí trest spočívající v zákazu činnosti, peněžitý trest nebo trest výkonu odnětí svobody až na jeden rok.

Policisté žádají účastníky silničního provozu, kteří zaznamenali jedoucí bílý kamion Iveco s plachtovým návěsem Krone, pohybovat se na silnici č. I/35 ve směru z Liberce na Chrastavu, dne 3. dubna kolem 13. hodiny, aby se obrátili na nejbližší policejní služebnu nebo věc oznámili prostřednictvím linky 158.

Zároveň policisté žádají řidiče, kteří byli omezeni způsobem jízdy tohoto kamionu s cizími státními poznávacími značkami, aby učinili totéž, tedy, aby se obrátili na policii.

Policisté taktéž žádají případné majitele palubních autokamer, které mohly zaznamenat nebezpečnou jízdu bílého kamionu, aby záznamy poskytli policistům dopravního inspektorátu v Liberci nebo aby informovali policisty na lince 158.

Veškeré takto získané informace mohou být policistům nápomocny k objasnění skutkového děje a dopomoci objektivnímu vyšetřování celého případu.

 

4. dubna 2018

por. Bc. Vojtěch Robovský
KŘP Libereckého kraje, tiskový mluvčí

Zdroj: Policie ČR

[pt_view id=”b74251faj2″]
[pt_view id=”673d3cctsq”]
[pt_view id=”b6ea8f194d”]
[pt_view id=”b90a221j8l”]
[pt_view id=”f3784a8dor”]
[pt_view id=”76600d0f1w”]

Pin It on Pinterest