LIBERECKO – Internet skrývá všelijaká překvapení. 

Liberečtí kriminalisté prošetřovali případ, v jehož závěru v policejním spise figurovalo téměř osm desítek poškozených osob.

Od počátku února do poloviny srpna loňského roku si na internetových stránkách přivydělával 27letý muž. Mladému „podnikavci“ zřejmě neunikl fakt, že člověk je tvor společenský a využívá všelikých možností vedoucích k seznamování či jen prosté komunikaci. A tak založil na jednom z internetových portálů, jenž zprostředkovává seznámení za účelem roztodivných lidských potřeb, několik ženských profilů. Vědom si zřejmě toho, že expresivní popis žádostivé ženy lačnící po seznámení přiláká chtivé muže stejně tak, jako čerstvý květ přiláká množství opylovačů. Především zájemci z řad mužské populace, posilováni chtíčem, naletěli zrádnému profilu netuše, že budou muset velmi záhy také něco obětovat.

Jakmile se mladíkovi na ženský profil ozval potencionální zájemce o seznámení, prostřednictvím elektronické komunikace mu bylo sděleno, že další fáze bude probíhat již jen po zaplacení alikvotního poplatku. Hnáni chtíčem platili „poblouznění muži“ a platili. Téměř osm desítek se jich nechalo oklamat a až poté, co odeslali smluvenou částku a nedostali již žádnou odpověď, zauvažovali nad tím, že mohli být podvedeni. Sedmadvacetiletému muži tak na účet přistálo téměř devadesát plateb. Částka, kterou se podvodným jednáním obohatil, narostla na bezmála 63 tisíc korun.

Poté, co policisté obdrželi první oznámení, začali rozkrývat celou síť poškozených. Jejich společným jmenovatelem se ukázalo být několik ženských profilů na seznamovacím portálu, za nimiž stála jedna jediná osoba. Byl jím právě onen 2letý mladý muž.

Policejní komisař zahájil trestní stíhání obviněného muže ze spáchání přečinu podvodu, za který mu v případě odsouzení může hrozit trest odnětí svobody na jeden rok až pět let.

Pamatujte, i vlk sliboval!!!
Nikdy nevíte, kdo se ve skutečnosti může skrývat za profilem na internetových sítích. I zdánlivě nevinně vyhlížející přítel může být ve skutečnosti Vaší noční můrou!!!

Policisté radí:

  •  Předem si ověřte veškeré informace o tom, komu posíláte své osobní údaje, peníze, hesla, fotografie či jiné citlivé materiály. Jakmile budete mít i sebemenší podezření, že je něco v nepořádku, nic neodesílejte!
  •  Nepodléhejte nátlaku, vydírání, přesvědčování někým, koho neznáte.
  •  Neotevírejte soubory, přílohy, emaily, o jejichž odesílateli nic nevíte, které se tváří podezřele a jsou zmatečné a nesrozumitelné. Jejich otevřením se můžete velmi snadno stát obětí počítačové kriminality.
  •  Nepodléhejte zdánlivému pocitu bezpečí, který ve Vás budou osoby skryté za virtuální identitou požadovat. Nevíte, kdo se na druhé straně počítačového světa může nacházet.
  •  Vstupujte na stránky, které jsou ověřené. Pochybné portály nejlépe vůbec nenavštěvujte.

Desatero bezpečného internetu naleznete zde.
12. dubna 2018
por. Bc. Vojtěch Robovský
KŘP Libereckého kraje, tiskový mluvčí

Zdroj: Policie ČR

[pt_view id=”b74251faj2″]
[pt_view id=”673d3cctsq”]
[pt_view id=”b6ea8f194d”]
[pt_view id=”b90a221j8l”]
[pt_view id=”f3784a8dor”]
[pt_view id=”76600d0f1w”]

Pin It on Pinterest