U příležitosti 100. výročí vzniku Československa vysadí Frýdlant alej Republiky. Tvořit ji bude 60 dubů červených. Alej bude slavnostně vysazována v pátek 20. dubna 2018 na začátku lesní cesty na Hartu.

„Sté narozeniny republiky jsou událostí, kterou ani ve Frýdlantu nemůžeme a nechceme nechat bez povšimnutí. Přemýšleli jsme, jakým způsobem se k výročí postavit. Hledali jsme něco, co bude vyjadřovat, co v souvislosti s fungováním republiky chceme. Klidný a mírumilovný život, vyhlídku na dlouhou budoucnost, ochranu před nepříznivými vlivy. Proto jsme se rozhodli vysázet u příležitosti výročí alej. Stromy totiž všechno tohle symbolizují. Život, dlouhověkost, vyzařují klid a mír, chrání poutníka před nepřízní počasí,“ říká starosta Frýdlantu Dan Ramzer.

Dubová alej bude vysázena v rámci náhradní výsadby za pokácená stromořadí ve Frýdlantu a Frýdlantsku ve spolupráci s partnery, společností Škoda Auto, která projekt podpořila v rámci grantového programu Škoda Stromky a Nadací Preciosa. „Sázení začne v 11 hodin dopoledne. Duby červené jsme k této příležitosti vybrali proto, že jde o stromy nenáročné na půdní podmínky a také pro jejich vizuální podobu. Dub červený totiž na podzim nelze přehlédnout. Jeho listí, které je v sezóně sytě zelené, se s přicházejícím podzimem barví do nádherných odstínů oranžové, šarlatově červené a rudé,“ doplňuje starosta Frýdlantu.

Nově vysázená alej bude speciální v tom, že vlastně půjde o alej uvnitř lesa. „Místo jsme vybrali záměrně, kdysi už tam totiž alej byla. Tenkrát však cestu lemovaly duby bahenní. Postupem času však dožily,“ říká Milan Kysela z investičního oddělení Městského úřadu Frýdlant. Alej bude navazovat na Lesnickou naučnou stezku, která vede lesem u Harty už několik let a návštěvníkům zajímavým způsobem přibližuje celou oblast Harty.

Usazení jednotlivých stromků do půdy se vedle vedení města ujmou také zástupci obou nadací, spolků Frýdlantu, spolupracujících seniorských klubů z Frýdlantu, Liberce a Jablonce nad Nisou či místních škol.

Partnerem projektu města Frýdlant„Alej republiky  – Frýdlant“ je grantový program společnosti ŠKODA AUTO – ŠKODA Stromky,partnerem projektu „Alej republiky Frýdlant – 100. výročí vzniku ČSR“ je Nadace PRECIOSA.

Zdroj: Město Frýdlant

[pt_view id=”b74251faj2″]
[pt_view id=”673d3cctsq”]
[pt_view id=”b6ea8f194d”]
[pt_view id=”b90a221j8l”]
[pt_view id=”f3784a8dor”]
[pt_view id=”76600d0f1w”]

Pin It on Pinterest