V neděli 8. 4. 2018 jsme my, studenti z frýdlantského gymnázia, kteří jsme zapojeni v projektu Světová škola, uspořádali charitativní akci s názvem „Boříme bariéry aneb spolu to jde líp“.

Světová škola je celoevropský projekt, který zde v České republice zaštiťuje Člověk v tísni. Tento projekt podporuje vzdělání a přípravu žáků na reálný život v globalizovaném světě. Opírá se o jednoduchou metodologii tří kroků: uč se – zjišťuj – jednej. Každý tým si zvolí jeden konkrétní lokální problém s globálním přesahem a řeší ho ve své lokalitě.

Náš tým si zvolil začleňování lidí s handicapem do společnosti. V uplynulých dvou letech jsme uspořádali workshopy na našem gymnáziu a na několika základních školách ve frýdlantském výběžku.  Pro širokou veřejnost jsme uspořádali právě akci „Boříme bariéry aneb spolu to jde líp“.

Dopoledne událost odstartovala charitativním během, a protože nám počasí přálo, zúčastnilo se ho neuvěřitelných 163 závodníků jak z Frýdlantu, tak i okolí. Účastníci běhu si mohli vybrat mezi dvěma okruhy, a to 1 nebo 5 kilometrů. Běh na 1 kilometr byl spíše poklidný a zúčastnilo se ho i několik vozíčkářů. Na trase dlouhé 5 kilometrů se už však závodilo. Běžec Michal Smutný si zaslouženě doběhl pro první místo. Pět kilometrů v náročném terénu zdolal za fantastických 18 minut. První ženou v cíli byla Monika Kapletová, která doběhla  za necelých 24 minut.

Odpolední program se přesunul do sálu restaurace Beseda. Zde proběhlo krátké přestavení projektu a naší práce a dále se návštěvníci mohli zapojit do dílen, které si připravili naši partneři, a to Domov Raspenava, Jedličkův ústav v Liberci a nevidomá Andrea Klozová, bývalá žákyně naší školy. S klienty z Domova Raspenava si návštěvníci mohli vytvořit papírové muffiny a dozvědět se zajímavé informace o autismu. Z dílny Jedličkova ústavu si lidé odnesli plstěné náramky, které jim handicapovaní klienti pomohli vyrobit. Andrea Klozová si připravila prezentaci pomůcek, které jí usnadňují každodenní život. Byla zde i možnost vyzkoušet si invalidní vozík nebo handbike a zahrát si s Honzou Blahovcem, klientem Jedličkova ústavu, bocciu, což je paralympijský sport. „Atmosféra v Besedě byla trochu komornější, ale za to velmi přátelská,“ uvedla jedna z účastnic Soňa Vlková. Přijel nás podpořit i zpěvák Lipo, který nás pochválil a povzbudil do další práce.

Během celého dne probíhala veřejná sbírka na podporu Domova Raspenava a Jedličkova ústavu v Liberci. Ze startovného a dobrovolných příspěvků se nám podařilo vybrat obdivuhodnou sumu 16 194 korun. Peníze budou použity na relaxační masáže pro klienty Jedličkova ústavu a na nákup materiálu na pracovní terapii klientů v Domově Raspenava.

Za všechny organizátory bych chtěla poděkovat sponzorům, bez kterých by tato akce nemohla proběhnout. Velké díky patří také dobrovolníkům, kteří nám pomohli s organizací, a dále našim hostům, kteří s námi na této akci i na workshopech pořádaných pro žáky škol spolupracovali. A poděkovat musíme hlavně Vám, účastníkům jak dopoledního běhu, tak i odpoledního programu v Besedě.

Naším hlavním cílem bylo zprostředkovat setkání mezi handicapovanými a majoritní společností a tím „zbořit bariéry“. Věřím, že se nám to alespoň částečně podařilo a všichni zúčastnění si tento den užili.

Možná jsme tímto odstartovali další společenskou akci, která se ve Frýdlantě bude konat každoročně.

Za tým Světové školy z Gymnázia Frýdlant

Veronika Prášilová

[pt_view id=”b74251faj2″]
[pt_view id=”673d3cctsq”]
[pt_view id=”b6ea8f194d”]
[pt_view id=”b90a221j8l”]
[pt_view id=”f3784a8dor”]
[pt_view id=”76600d0f1w”]

Pin It on Pinterest