Ještě dva týdny do pátku 1. června mohou lidé zasílat své fotografie Jizerských hor do populární soutěže Zaostřeno na Jizerky. Každý se může účastnit až se čtyřmi snímky, které musí doručit emailem i vyvolané na adresu pořádající Nadace Ivana Dejmala pro ochranu přírody. Třináct nejlepších, které vybere odborná porota, se pak objeví v benefičním kalendáři Zaostřeno na Jizerky 2019. Podrobnější informace včetně kompletních pravidel naleznete na internetových stránkách nadace www.nadaceivanadejmala.cz. „První fotografie se nám již scházejí a myslím si, že konkurence bude opět vysoká. Za to jsem každým rokem rád neboť je z čeho vybírat a kalendář je opravdu prestiží záležitostí. Občas se mi někteří lidé svěřují, že si doma nechávají i ty starší ročníky a občas si je prolistují,“ sdělil Ondřej Petrovský, ředitel pořádající nadace.

Na autory takto oceněných fotografií čekají hodnotné ceny od společnosti Canon a každý účastník obdrží i jeden výtisk kalendáře jako poděkování za účast. Z širšího výběru fotografií pak nadace sestaví putovní výstavu, která bude k vidění od říjnové vernisáže až do poloviny příštího roku na různých místech nejen Libereckého kraje. K tomuto výběru se přidá i jedna fotografie, kterou vybere široká veřejnost v letním internetovém hlasování. Fotosoutěž má pro Jizerské hory ještě jeden podstatný význam. Výtěžek z prodeje kalendářů putuje již sedmým rokem na projekty, které tomuto pohoří pomáhají. „V minulosti jsme díky tomu pomohli financovat záchranu rašeliniště na Nové Louce, obnovu návštěvnické infrastruktury či výsadby původních druhů dřevin v Jizerských horách. Zájem o kalendáře každým rokem stoupá a zvažujeme, že v letošním roce opět navýšíme jeho náklad,“ říká Petrovský.

V letošním roce uběhne 50 let od založení CHKO Jizerské hory a na některých akcích pořádané Správou CHKO JH budou vydané kalendáře k dispozici. „Připravili jsme řadu akcí pro odbornou i širokou veřejnost, kde budeme prezentovat, co se s Jizerskými horami nejen za posledních 50 let událo, ale také jaká je jejich budoucnost. Vzhledem k tomu, že s Nadací Ivana Dejmala pro ochranu přírody spolupracujeme již od jejího založení před 25 lety, je toto další krok na cestě ke společnému cíli přirozeného a trvale udržitelného prostředí Jizerských hor. Jakožto jeden z porotců fotosoutěže jsem rád, že jsme letos spolupráci rozšířili i tímto směrem,“ říká Jiří Hušek, ředitel libereckého regionálního pracoviště Agentury ochrany přírody a krajiny, pod které Správa CHKO spadá.

Nadace vyhlašuje fotografickou soutěž již od roku 2011 a s nápadem tehdy přišel její předseda správní rady František Pelc. Za její historii poslali fotografové skoro 1,5 tisíce snímků a vydáno bylo již 8,5 tisíce kalendářů. Pravidelně se zapojují autoři nejen z celé České republiky, ale také z Polska. „Jsem velice rád, že se nám podařilo založit tradiční akci, která má úspěch jak u fotografů, tak i u široké veřejnosti a věřím, že tímto způsobem dokážeme lidem nejen ukázat krásy Jizerských hor a přírody jako takové, ale zároveň upozornit i na potřebnost její ochrany,“ uzavírá Petrovský.

Zdroj: Nadace Ivana Dejmala pro ochranu přírody

[pt_view id=”b74251faj2″]
[pt_view id=”673d3cctsq”]
[pt_view id=”b6ea8f194d”]
[pt_view id=”b90a221j8l”]
[pt_view id=”f3784a8dor”]
[pt_view id=”76600d0f1w”]

Pin It on Pinterest