První konkrétní výsledky přináší nově navázaná užší spolupráce Města Frýdlant se Střední školou hospodářskou a lesnickou ve Frýdlantu. Žáci školy díky ní zvelebili prostranství kolem základní školy v Husově ulici a u školní jídelny v bezprostřední blízkosti školy. Sami si přitom vytvořili projekt na zkrášlení okolí a sami se ujali všech zahradnických prací.

„Už koncem minulého roku jsme se sešli se zástupci školy a hledali jsme způsob, jak tamní žáky více zapojit do dění ve městě. Dohodli jsme se na tom, že škole nabídneme několik míst, které budou moci její žáci vlastními silami zvelebit. Škola si vybrala prostor u základní školy v Husově ulici, konkrétně prostranství u školní jídelny ve Školní ulici a prostor za nově vzniklým chodníkem v téže ulici,“ říká místostarosta Frýdlantu Jiří Stodůlka, který má zeleň ve městě ve své kompetenci.

Žáci oboru zahradník/zahradnice pak v rámci školní výuky vytvářeli projekty na to, jak by mohlo místo po jejich úpravě vypadat. „Z připravených projektů jsme vybrali pět, které jsme předložili Frýdlantu. Jako vítězný byl nakonec vybrán projekt Karolíny Metalové, který obsahoval nejen rozkreslení umístění květin, keřů a stromů, ale i detailní informace o každé z rostlin včetně toho jaké podmínky potřebuje, jakou barvou kvete, do jaké velikosti může dorůst a jak se o ni ideálně starat,“ vysvětluje za ŠŠHL Frýdlant pedagog Miroslav Kudrna.

Koncem minulého týdne se pak žáci oborů zahradník/zahradnice pustili do realizace tohoto projektu. „Opravdu mě potěšilo, s jakou chutí se do práce pustili. Byla radost je pozorovat. Věřím, že květiny i stromy v blízkosti školy potěší nejen lidi, kteří kolem ní procházejí, ale i samotné žáky školy v Husově ulici,“ dodává místostarosta Frýdlantu, který budoucí zahradníky lákal do služeb města. „Frýdlantu se další šikovný zahradník hodí, proto bych byl velmi rád, kdyby se alespoň jeden z žáků po vyučení rozhodl pro práci ve městě,“ uzavřel.

Zahradnická úprava prostoru u základní školy v Husově ulici přišla město na téměř 34 tisíc korun, ze svého rozpočtu jí uhradilo město Frýdlant. To se také postará o další údržbu prostranství.

Více fotografií najdete zde.

Zdroj: Město Frýdlant

[pt_view id=”b74251faj2″]
[pt_view id=”673d3cctsq”]
[pt_view id=”b6ea8f194d”]
[pt_view id=”b90a221j8l”]
[pt_view id=”f3784a8dor”]
[pt_view id=”76600d0f1w”]

Pin It on Pinterest