Krajskou soutěž jednotek sborů dobrovolných hasičů Libereckého kraje ve vyprošťování zraněných osob z havarovaných vozidel hostil v sobotu 19. května 2018 Frýdlant. Do klání o nejlepší umístění se zapojilo devět jednotek sborů dobrovolných hasičů kraje. Nejlépe si nakonec vedl tým dobrovolných hasičů Železného Brodu, který tím získal právo účastnit se Krajské soutěže HZS Libereckého kraje, kde bude moci poměřit síly s týmy profesionálních hasičů. Frýdlantský tým překročil v sobotu při vyproštění osoby stanovený časový limit a jeho pokus tak nebyl hodnocen. 

Krajská soutěž ve vyprošťování je určena pro JSDHO Libereckého kraje, které jsou předurčené pro zásahy v souvislosti s následky dopravních nehod a splňují podmínky akceschopnosti. V soutěžním družstvu nesmí být zařazen člen JSDHO, který je zároveň příslušníkem HZS ČR nebo zaměstnancem HZS podniku. Jednotlivé scénáře simulují reálné podmínky vycházející ze zkušeností u dopravních nehod.  Součástí scénářů mohou být i doplňky v podobě imitací zbraní, léků, drog nebo třeba cenností. Soutěž se konala pod záštitou starosty města Ing. Dana Ramzera.

Frýdlantské soutěžní družstvo v soutěži v předchozích letech dominovalo, vyhrálo zatím všechny ročníky konané ve Frýdlantu. Letos ale nedokázalo splnit daný časový limit 20 minut a do pořadí tak nezasáhlo. “Tým měl velmi těžký scénář. Jeden z automobilů ležel na pravém boku, druhý byl zadní nápravou na jeho levém boku. Horní vozidlo mělo zdeformovanou střechu od sloupu elektrického vedení. Právě v tomto horním vozidle byla zraněná osoba. Jednotka se musela vypořádat s odpojením elektrického vedení a s pevnou překážkou u levého boku vrchního vozidla,” popisuje scénář, který si frýdlantské družstvo vylosovalo, starosta Sboru dobrovolných hasičů Frýdlant Zdeněk Průša. A pokračuje v popisu úkonů, které museli frýdlantští zvládnout. “Důležité bylo provést dostatečnou stabilizaci obou vozidel, aby nedošlo k zranění zasahujících hasičů a poté odstranit sloup elektrického vedení a zahájit vyprošťovací práce. Taktiku zvolil tým správnou, nicméně vybral si obtížnější cestu pátými dveřmi. K vyproštění zraněné osoby museli frýdlantští použít hydraulické vyprošťovací zařízení, nůžky a hydraulický rozpěrný válec. Časový limit nakonec překročili o 2 minuty a 49 vteřin,” vysvětluje.

Soutěže se vedle frýdlantského družstva zúčastnili také dobrovolní hasiči z Turnova, Hrádku nad Nisou, Desné v Jizerských horách, Lomnice nad Popelkou, Jablonce nad Nisou – Jabloneckých Pasek, Železného Brodu, Maršovic a Rokytnice nad Jizerou.

Výsledky soutěže:

1.   JSDHO Železný Brod
2.   JSDHO Maršovice
3.   JSDHO Hrádek nad Nisou
4.   JSDHO Lomnice nad Popelkou
5.   JSDHO Rokytnice nad Jizerou
6.   JSDHO Desná
7.   JSDHO Turnov
N   JSDHO Jablonec nad Nisou – Jablonecké Paseky
N   JSDHO Frýdlant

Fotografie najdete zde.

Zdroj: Město Frýdlant

[pt_view id=”b74251faj2″]
[pt_view id=”673d3cctsq”]
[pt_view id=”b6ea8f194d”]
[pt_view id=”b90a221j8l”]
[pt_view id=”f3784a8dor”]
[pt_view id=”76600d0f1w”]

Pin It on Pinterest