U příležitosti svátku Navštívení Panny Marie, se v neděli 27. května konala v hejnickém chrámu tradiční pouť. Sváteční den byl spojen s premiérou Hejnické mše, kterou pro tuto příležitost složil a textem opatřil Marcel Fox Štěpánek z Jablonce nad Nisou. Ten se také ujal jejího prvního veřejného provedení za zpěvu a hudebního doprovodu Jizerského lidu. Významným nedělním hostem a kazatelem byl přední bohemista, lingvista, pedagog a katolický kněz Mons. prof. Petr Piťha, který je široké veřejnosti znám jako první ministr školství České republiky.

V průběhu mše byl také hejnickým farářem Pavlem Andršem požehnán nový zvon, který na své náklady nechal odlít pan Jan Haken z Druzcova u Osečné. Tělo se srdcem bude vyneseno do zvoničky obnovené kaple.

Svátečního dopoledne se zúčastnilo na dvě stovky poutníků, kteří se po mši svaté setkali v klášterní zahradě, kde pro ně bylo připraveno pohoštění.

Jan Heinzl

Pro Římskokatolickou farnost Hejnice, Raspenava a Mníšek u Liberce a Klášter Hejnice nafotil Petr Bíma, www.petr-bima.cz

 

[pt_view id=”b74251faj2″]
[pt_view id=”673d3cctsq”]
[pt_view id=”b6ea8f194d”]
[pt_view id=”b90a221j8l”]
[pt_view id=”f3784a8dor”]
[pt_view id=”76600d0f1w”]

Pin It on Pinterest