Až do neděle 3. června bude na vlakovém nádraží ve Frýdlantu k vidění pojízdné muzeum na kolejích Československé obce legionářské, oblíbený Legiovlak. Ve třinácti zrekonstruovaných vagonech představí a připomene veřejnosti u příležitosti 100. výročí Československa rozhodující zásluhy československých legionářů na vzniku samostatného Československa. 

Nápad vytvořit pojízdné legionářské muzeum vznikl zhruba před deseti lety. „Tehdy jsme spolu s dalšími čtyřmi kamarády přemýšleli, jak důstojně v roce 2018 sté výročí vzniku naší republiky oslavit. Jako vojáci a veteráni jsme chtěli v současné generaci probudit a povzbudit zdravého ducha vlastenectví. Neboť není svobody bez pravého vlastenectví a bez lidí připravených hájit svou vlast, bez vojáků, kteří slouží své zemi a pomáhají budovat bezpečnější svět pro všechny bez rozdílu. Vytvořili jsme proto jakýsi počáteční hrubý soupis toho, jaké věci by byly u příležitosti takto významného výročí důstojné a vhodné. No a pojízdné legionářské muzeum bylo jednou z těchto věcí,“ vypráví válečný veterán a člen Československé obce legionářské Bc. František Gábor.

Onen hrubý seznam se pak stal startovací čárou pro projekt Legie 100, který u stoletého výročí vzniku republiky právě zásluhy československých legionářů připomíná a popularizuje. „To, že bylo pojízdné legionářské muzeum později v praxi usazeno do zrekonstruovaných starých železničních vagónů, je už práce Milana Žufy Kunča. To on vymyslel, že historické vagóny budou vytvořeny tak, aby věrně odpovídaly dobovým reáliím, ukázaly, že jde vlastně o jakési kasárna na kolejích a návštěvníkům co nejlépe přiblížily podrobnosti z legionářského života,“ doplňuje František Gábor.

Legiovlak tak představuje repliku vlaků, kterými se v letech 1918–1920 desetitisíce československých legionářů přepravovaly napříč Ruskem po Transsibiřské magistrále.

Běžný příbytek vojáků je v Legiovlaku zastoupen takzvanou těpluškou až pro 30 mužů, která je v ostrém kontrastu s luxusním salonním vozem pro důstojníky a generály. Dále je Legiovlak tvořen například vozem polní pošty, nejspolehlivějším prostředkem komunikace na celé tehdejší Sibiři, „létajícím“ sanitním vagonem nebo vozem s kovářskými či krejčovskými dílnami. Způsob boje legionářů pak přibližuje improvizovaný obrněný vůz, který je po zuby vyzbrojený dělem a kulomety, štábní vagon pro plánování operací a k vidění jsou i plošinové vozy s materiálem.

Expozice Legiovlaku je ve Frýdlantu ve všední dny přístupná zcela zdarma od 8.00 do 18.00 hodin, o víkendu od 9.00 do 19.00 hodin. Komentované prohlídky s průvodcem se konají pro objednané školní kolektivy dopoledne a od 14.00 hodin každou celou hodinu pro širokou veřejnost.

„Frýdlant spolupracuje s Československou obcí legionářskou už od roku 2014, kdy jsme společně podepsali hned z kraje roku Memorandum u spolupráci na projektu Legie 100, kterého je Legiovlak součástí. V témže roce jsme pak společně uspořádali výstavu, která mapovala vliv 1. světové války v našem regionu, ukazovala dobové poměry, legionáře, válečné hroby nebo zajatecké tábory u nás. Jsem rád, že tato vzájemná spolupráce pokračuje. Historii totiž není radno zapomínat,“ říká starosta Frýdlantu Dan Ramzer s tím, že věří ve velký zájem veřejnosti. „Legiovlak mezi lidmi vždycky budí velký zájem. Věřím, že příležitosti zdarma ho navštívit využije co nejvíce obyvatel nejen Frýdlantu, ale celého Frýdlantska. A těším se, že pro naše školáky to bude zajímavý výukový prvek. Nic totiž nezanechá v paměti hlubší stopu, než osobní zážitek,“ uzavírá starosta Frýdlantu.

Zdroj: Město Frýdlant

[pt_view id=”b74251faj2″]
[pt_view id=”673d3cctsq”]
[pt_view id=”b6ea8f194d”]
[pt_view id=”b90a221j8l”]
[pt_view id=”f3784a8dor”]
[pt_view id=”76600d0f1w”]

Pin It on Pinterest