Návrh praktických lékařů a specialistů Frýdlantska, že jsou v případě potřeby ochotni sloužit od 1. července 2018 pohotovost ve Frýdlantu, projednávali v pondělí 4. června 2018 na mimořádném jednání Dobrovolného svazku obcí Frýdlantsko starostové Frýdlantského výběžku. V prostorách frýdlantské radnice jim tento návrh představili starosta Frýdlantu Dan Ramzer a místostarosta Jiří Stodůlka.

Praktiční lékaři a specialisté Frýdlantska svým návrhem na zajištění pohotovosti na Frýdlantskuv případě krize reagovali na dopis frýdlantské nemocnice adresovaný městu Frýdlant a následnou výzvu rady města představitelům Libereckého kraje, týkající se žádosti o pomoc při řešení situace. V dopise nemocnice sdělila, že kvůli nedostatku lékařů může Frýdlantsko zůstat od 1. 7. 2018 bez zajištění pohotovosti„Přístupu praktiků i dalších lékařů žijících na Frýdlantsku si nesmírně vážíme. V případě krizového scénáře, podle kterého by Frýdlantsko mohlo skončit od prvního prázdninového dne bez zajištění pohotovosti, jsou naší obrovskou nadějí. Musíme teď udělat všechno pro to, abychom vytvořili podmínky k tomu, aby pohotovost sloužená těmito lékaři mohla v případě potřeby opravdu začít fungovat ideálně od 1. července,“ říká starosta Frýdlantu Dan Ramzer. Představení návrhu lékařů starostům Frýdlantského výběžku je důležitou součástí jednání. „Lékařská pohotovostní služba slouží na Frýdlantsku 25 tisícům lidí. Nejde pouze o lidi z Frýdlantu, ale o všechny obyvatele výběžku. Ti všichni na ni spoléhají. Bylo nezbytně nutné, aby o záměru byli informováni všichni starostové a jejich prostřednictvím i zastupitelé jednotlivých měst a obcí. Krize ve zdravotnictví, kterou tu teď máme, je věcí nás všech. V úterý 12. června 2018 máme před sebou jakási finální jednání o tomto návrhu. Nejprve proběhne valná hromada DSO Frýdlantsko, poté i jednání Komise Rady města Frýdlantu pro řešení zdravotní obslužnosti ORP III. Frýdlant. Chtěli bychom, aby byli na tato jednání všichni aktéři co nejlépe připravení a dobře informovaní,“ doplňuje starosta Frýdlantu.

I proto dostali v pondělí starostové veškeré dostupné informace o návrhu praktiků a specialistů. „Podrobně jsme starosty seznámili s návrhem lékařů z Frýdlantska, přetlumočili jejich požadavky na vybavení ordinace a hovořili jsme také o dalším postupu. Mluvili jsme o tom, jaký mají starostové na návrh praktiků názor, o nutnosti zajistit v co nejbližší době ordinaci a jejím přístrojovém vybavení. Vhledem ke krátkému času, který na řešení této hrozící krize ve zdravotnictví na Frýdlantsku máme, bude nejspíše nutné využít k provozování pohotovosti již nějakou funkční ordinaci mimo areál nemocnice, o možnosti jejího dovybavení některými pro pohotovost nezbytnými přístroji budeme jednat s Krajskou nemocnicí Liberec. Další jednání povedeme s Libereckým krajem, to se bude týkat finančního zajištění služeb. Jednat pak samozřejmě budeme i s lékaři, kteří jsou ochotni pohotovosti ve Frýdlantu sloužit,“ dodává místostarosta Frýdlantu Jiří Stodůlka. Jednání s lékaři je připraveno už na středu 6. června 2018.

Fotografie z jednání najdete zde.

Zdroj: Město Frýdlant

[pt_view id=”b74251faj2″]
[pt_view id=”673d3cctsq”]
[pt_view id=”b6ea8f194d”]
[pt_view id=”b90a221j8l”]
[pt_view id=”f3784a8dor”]
[pt_view id=”76600d0f1w”]

Pin It on Pinterest