Studentka TUL Markéta Klíčová vyvinula nanovlákennou hojivou náplast, která může výrazně urychlit rekonvalescenci po resekci části tlustého střeva.

„Na trhu jsou materiály, které tento problém řeší, ale žádný z nich úniku obsahu střev do těla spolehlivě nezabrání. Naše dvouvrstva tu ambici má,” vysvětluje studentka Fakulty mechatroniky, informatiky a mezioborových studií Klíčová.

Po resekci části tlustého střeva, zasažené karcinomem, chirurgové zdravé části orgánu spojí anastomózou – spojkou. Toto místo bývá příčinou pooperačních komplikací, které podle studií u 6–22 % pacientů končí smrtí. Skrz anastomózu může prosakovat obsah střev, který zapříčiní infekci v těle.

Unikátnost řešení spočívá v kombinaci dvou materiálů. Svrchní vrstva je hydrofobní a izoluje anastomózu od prostředí dutiny břišní, kdežto spodní hydrofilní nanovrstva přilne k ráně, kryje ji a usnadňuje hojení. „Nanovlákenné materiály mají podobnou strukturu jako mezibuněčná hmota, která je taky plná nanovláken. Zdá se, že naše náplasti tak pomáhají k intenzivnímu hojení,“ doplňuje prof. David Lukáš z Fakulty textilní, v jehož týmu vyvíjí Klíčová nanovlákenný materiál pod vedením Dr. Jany Horákové a ve spolupráci s Biomedicínským centrem v Plzni pod vedením doc. Lišky.

Aplikace krycího nanomateriálu je velmi snadná a obejde se bez zvláštního školení chirurgů, zvnějšku se anastomóza přikryje. K velkým výhodám patří také to, že „nanonáplast“ je biodegradabilní – až doslouží, tělo ji vstřebá. Uvedení do chirurgické praxe předchází ještě dlouhá cesta přes klinické testy a Státní ústav pro kontrolu léčiv, ale v současné době už probíhají ve spolupráci s Biomedicínským centrem v Plzni in vivo testy nového materiálu na prasatech.

S konceptem nanovlákenné dvouvrstvy zvítězila Klíčová v národním kole soutěže Falling Walls Lab, která dává prostor nápadům s potenciálem změnit svět. „Těší mě dvojnásob, že

jsem kromě hlavní ceny získala také Cenu publika. Znamená to snad, že téma a způsob, kterým jsem ho podala, jsou srozumitelné širší veřejnosti,“ komentuje svůj úspěch Klíčová. V listopadu bude Klíčová se svou nanonáplastí reprezentovat TUL a Českou republiku na celosvětovém finále v Berlíně.

Barbora Jónová
Tisková mluvčí
Technická univerzita v Liberci

 

[pt_view id=”b74251faj2″]
[pt_view id=”673d3cctsq”]
[pt_view id=”b6ea8f194d”]
[pt_view id=”b90a221j8l”]
[pt_view id=”f3784a8dor”]
[pt_view id=”76600d0f1w”]

Pin It on Pinterest