Vystoupení sboru Lužickosrbského gymnázia v hejnickém chrámu Navštívení Panny Marie

České premiérové vystoupení sboru studentů Lužickosrbského gymnázia z Budyšína, který patří k nejlepším v Sasku a svým slovanským profilem k naprosté špičce, charakterizovalo jedinečný hudební i kulturní zážitek na jedné straně a nezájem českého publika na straně druhé.

Již 18 let přijíždí sbormistr budyšínského chrámového sboru a sboru Lužickosrbského gymnázia Friedemann Böhme na pravidelná soustředění do Kláštera Hejnice. Ten ve spolupráci s Římskokatolickou farností a pod záštitnou náměstka libereckého hejtmana pro oblast školství Petra Tulpy, připravil na 9. června v hejnickém chrámu Navštívení Panny Marie koncert, na který se nezapomíná. V repertoáru duchovní hudby byla díla lužickosrbského skladatele a národního buditele Korla Awgusta Kocora a dalších světových komponistů. Dech beroucí zpěv padesátičlenného sboru v jedinečné akustice kostela, ještě více zvýraznily studentky oblečené v tradičních svátečních krojích Horní Lužice. Nechybělo ani krátké seznámení s dějinami Wendů jako nejzápadnějším slovanským národem, ke kterému se v současnosti hlásí přibližně 60 tisíc obyvatel, žijících zejména ve spolkových zemích Braniborsko a Sasko.

Závěrečný aplaus ve stoje skromného množství diváků snad dostatečně vyjádřil ocenění z vynikajícího zážitku i podporu jedinečné kultuře Lužických Srbů, kteří to i přes značnou podporu saské, braniborské a německé spolkové vlády nemají v globálním a na ekonomiku cíleném světě jednoduché.

Historické prameny vědí, že Lužičtí Srbové do Hejnic putují po staletí. Poutní místo v podhůří Jizerských hor je blízké i současným generacím, a proto věříme, že se do Hejnic brzy s koncertním vystoupením vrátí.

Jan Heinzl

Pro Římskokatolickou farnost Hejnice, Raspenava a Mníšek u Liberce a Klášter Hejnice nafotil Petr Bíma, www.reklama-frydlant.cz

[pt_view id=”b74251faj2″]
[pt_view id=”673d3cctsq”]
[pt_view id=”b6ea8f194d”]
[pt_view id=”b90a221j8l”]
[pt_view id=”f3784a8dor”]
[pt_view id=”76600d0f1w”]

Pin It on Pinterest