Ve dnech 7. až 8. června se na Dětském dopravním hřišti ve Frýdlantu pod zámkem uskutečnilo krajské kolo Dopravní soutěže  mladých cyklistů, které uspořádal Liberecký kraj společně s BESIP Ministerstva dopravy, Centrem služeb pro silniční dopravu s.p.o., Městskou policií Liberec, Českým červeným křížem Liberec a Týmem silniční bezpečnosti.

Krajského kola se zúčastnilo celkem 48 dětí ve dvou věkových kategoriích. Jednotlivá soutěžní družstva byla tvořena vždy 2 dívkami a 2 chlapci. Děti absolvovali celkem 5 soutěžních disciplín (jízda podle pravidel na dětském dopravním hřišti, znalostní test z pravidel provozu na pozemních komunikacích, práce s mapou, jízda zručnosti a zdravověda). Výsledky družstev byly dány součtem trestných bodů jejich jednotlivých členů. Vítězná družstva budou reprezentovat Liberecký kraj v celorepublikovém finále, které se uskuteční ve dnech 19. – 21. června 2018 v Brně.

„Dopravní soutěž mladých cyklistů je tradiční postupová soutěž, která doplňuje komplexní systém dopravní výchovy dětí. Již v loňském roce došlo k významné podpoře Libereckého kraje k rozšíření této soutěže. V příštím roce plánujeme posunout tuto aktivitu ještě dále a zapojit co nejvíce škol,“ říká Jan Polák, koordinátor bezpečnosti silničního provozu Libereckého kraje.

O nejlepšího mladého cyklistu v Libereckém kraji zápolilo celkem 8 škol.

Za okres Semily:

– ZŠ Lomnice nad Popelkou (2 družstva – I. a II. kategorie)

– ZŠ Košťálov (1 družstvo – I. kategorie)

– ZŠ Libštát (1 družstvo – II. kategorie)

 

Za okres Jablonec nad Nisou:

– ZŠ Zásada (2 družstva – I. a II. kategorie)

– ZŠ Kokonín (2 družstva – I. a II. kategorie)

 

Za okres Liberec:

– ZŠ Husova, Frýdlant (2 družstva – I. a II. kategorie)

– ZŠ Český Dub (1 družstvo – I. kategorie)

 

Za okres Česká Lípa:

– ZŠ Partyzánská z České Lípy (1 družstvo – I. kategorie)

V letošním roce v soutěži opět dominovala ZŠ Lomnice nad Popelkou. Její žáci se umístili na prvním místě v I. a II. kategorii družstev. V soutěži jednotlivců pak žáci Lomnické školy ovládli s velkým náskokem také první místa. Slavnostní vyhlášení proběhlo v pátek v odpoledních hodinách. Dopravní soutěž podpořil od sportovního obchodu Decathlon Liberec. „My v Decathlonu se snažíme zpřístupnit sport každému a zároveň jsme si vědomi důležitosti používání ochranných pomůcek. Proto jsme se rozhodli podpořit dopravní soutěž mladých cyklistů a zapojíme se i do dalších projektů, týkajících se výchovy a vzdělávání dětí v oblasti bezpečnosti v dopravě,“ říká Ivo Šorm, ředitel provozovny Decathlon Liberec.

„Děti jsou soutěživé a dopravní soutěž mladých cyklistů je proto jeden z mnoha prostředků jak podporovat dopravní výchovu, motivovat pedagogy k její a v dětech vzbuzovat i ve věku staršího školního věku zájem o získávání a upevňování vědomostí a dovednosti z oblasti správného a bezpečného chování v silničním provozu,“ uvádí Markéta Novotná, metodik dopravní výchovy

Zdroj: Liberecký kraj

[pt_view id=”b74251faj2″]
[pt_view id=”673d3cctsq”]
[pt_view id=”b6ea8f194d”]
[pt_view id=”b90a221j8l”]
[pt_view id=”f3784a8dor”]
[pt_view id=”76600d0f1w”]

Pin It on Pinterest