Lékařská pohotovost zůstane na Frýdlantsku i nadále. Od 1. července 2018 jí budou definitivně zajišťovat praktičtí lékaři a specialisté z Frýdlantska a lékaři Krajské nemocnice Liberec. Ta bude pohotovost také provozovat pod svou hlavičkou. Tyto informace přineslo další jednání Komise Rady města Frýdlantu pro řešení zdravotní obslužnosti ORP III. Frýdlant, které se v úterý 12. června 2018 uskutečnilo v sídle Libereckého kraje v Liberci.

„Zasedání komise přineslo jednu důležitou informaci, a sice že se provozovatel Nemocnice Frýdlant s.r.o., společnost EUC a.s. dohodla s Libereckým krajem na výpovědi smlouvy o zajištění lékařské pohotovostní služby pro region Frýdlantska,“ říká starosta Frýdlantu Dan Ramzer. Pohotovost od neděle 1. července 2018 převezme Krajská nemocnice Liberec, a.s., která ji bude zajišťovat praktickými lékaři a specialisty z Frýdlantska a také vlastními lékaři. „Pohotovost bude fungovat v prostorách současné plicní ambulance ve Fügnerově ulici ve Frýdlantu, která je v bezprostřední blízkosti nejen frýdlantské nemocnice, kam jsou lidé na pohotovost zvyklí jezdit, ale také hned vedle stanoviště Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje. Takže její pozice je ideální,“ doplňuje starosta Frýdlantu.

Kritickou situaci kolem zajištění lékařské pohotovosti pro Frýdlantsko začalo město Frýdlant řešit koncem května, kdy dostalo od nemocnice Frýdlant oznámení o nedostatku lékařů, kvůli kterému bylo provozování pohotovosti ohroženo. Frýdlant se obrátil s žádostí o pomoc na Liberecký kraj, se kterým na řešení krize úzce spolupracuje. „Pomyslný trn z paty nám vytrhli praktičtí lékaři a specialisté Frýdlantska, kteří přišli s prohlášením, že budou pohotovost od července sloužit sami. Jejich aktivita mě velmi potěšila, jejich přístupu si vážím. Díky nim a díky dalším lékařům z Krajské nemocnice Liberec, kteří se také budou na zajištění pohotovosti podílet, se nám podařilo lékařskou pohotovostní službu pro 25 tisíc obyvatel Frýdlantska zachránit,“ konstatuje náměstek hejtmana pověřený vedením resortu zdravotnictví, MUDr. Přemysl Sobotka. Jeho role tím ale nekončí. V dalších dnech ho čeká zajištění veškerých právních náležitostí a dalších nezbytných úkonů, které jsou k provozování pohotovosti ve Frýdlantu pod hlavičkou Krajské nemocnice Liberec nezbytné.

Na úterním jednání Komise Rady města Frýdlantu pro řešení zdravotní obslužnosti ORP III. Frýdlant pak došlo i na další body. Vyhodnocena jako fungující byla tříměsíční spolupráce frýdlantské nemocnice a záchranné služby, frýdlantská nemocnice také informovala o zachování současného rozsahu provozu chirurgického a gynekologického oddělení, minimálně do konce tohoto roku. „Osobně se ale obávám toho, že v příštím roce nemocnice stejně na těchto odděleních přejde na takzvanou jednodenní operativu a chirurgická a gynekologická ambulance budou fungovat jen v pracovní době. Ostatně nemocnice už o takovém směřování péče vyjednává se zdravotními pojišťovnami. Znamenalo by to definitivní konec nemocnice, na kterou jsme zvyklí, tedy nemocnice, která funguje 24 hodin denně. S tím se ale smířit nechceme, obyvatelé Frýdlantského výběžku platí stejné zdravotní pojistné jako třeba v Liberci nebo v Praze a mají právo na dostupnou základní zdravotní péči 24 hodin denně. Proto naše snaha o zachování tohoto typu péče bude dále pokračovat,” říká místostarosta Frýdlantu Jiří Stodůlka.

Příští jednání Komise Rady města Frýdlantu pro řešení zdravotní obslužnosti ORP III. Frýdlant je naplánováno na začátek září.

Zdroj: Město Frýdlant

[pt_view id=”b74251faj2″]
[pt_view id=”673d3cctsq”]
[pt_view id=”b6ea8f194d”]
[pt_view id=”b90a221j8l”]
[pt_view id=”f3784a8dor”]
[pt_view id=”76600d0f1w”]

Pin It on Pinterest