Hned čtyři rizikové úseky silnice I/13, která vede mezi Libercem přes Frýdlant k hranici s Polskem, podrobili ve středu 13. června 2018 zkoumání zástupci dopravního inspektorátu Policie České republiky, Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) a starosta Frýdlantu Dan Ramzer s místostarostou Jiřím Stodůlkou. Společně se snažili najít nejvhodnější opatření, která by na těchto úsecích zvýšila bezpečnost. Jednání, které proběhlo v prostorách radnice, bylo svoláno po dopravní nehodě v minulém týdnu, při které byl na silnici I/13 na přechodu pro chodce u restaurace Beseda ve Frýdlantu na nábřeží sražen chodec.

„Společné jednání libereckého dopravního inspektorátu a libereckého provozního úseku ŘSD jsem svolal bezprostředně po této nehodě. Dlouhodobě víme, že tento přechod je rizikový, proto se snažíme najít řešení, jak ho udělat bezpečnější,“ říká starosta Frýdlantu Dan Ramzer. Zástupci policie a ŘSD na jednání přinesli hotový návrh technického opatření, který přichází s několika novými bezpečnostními prvky. „Na tomto problematickém přechodu počítáme s upravením vodorovného i svislého dopravního značení. Na vozovku před přechod pro chodce bude aplikován speciální zbrzďující nástřik, počítáme zde také s takzvanou optickou brzdou, což je vodorovné dopravní značení, které opticky a případně i akusticky vede řidiče ke snížení rychlosti vozidla,“ vysvětluje komunikační inženýr Dopravního inspektorátu Liberec, por. Vlastimil Malý.

Úpravy na úseku vozovky kolem přechodu pro chodce u restaurace Beseda by mohly proběhnout už během letních prázdnin.

Na setkání se pak pozornost zaměřila i na další nebezpečné úseky na silnici I/13. „Hovořili jsme také o křižovatkách na Dětřichovské ulici při výjezdu z Frýdlantu směrem na Liberec. Konkrétně o křižovatce z Dětřichovské ve směru na Větrov a křižovatce z Dětřichovské ve směru na Dětřichov, což je taková poslední křižovatka pod Albrechtickým kopcem. Na obou místech se v poslední době staly vážné dopravní nehody. Proto i tady chceme najít řešení, jak tu zvýšit bezpečnost,“ vysvětluje starosta Frýdlantu. „U těchto míst jsme se zavázali obstarat posouzení jejich bezpečnosti a vytvořit návrh jejich případných úprav. Předběžně si myslím, že by tam mohlo dojít například ke snížení rychlosti na 70 km/h, posouzení rozhledových poměrů, případně k odstranění překážek v rozhledových polích křižovatek,“ říká vedoucí provozního úseku správy Liberec ŘSD, Ing. Josef Vrba.

Během jednání se potom hovořilo i o křižovatce s Jaklovým údolím za Frýdlantem ve směru na Habartice. „Jsou tam dvě zastávky autobusu, každá v jednom směru. Lidé, kteří tam nastupují a vystupují, se tam pohybují po vozovce a přecházejí přes ní. Vzhledem k tomu, že je v tomto úseku mezinárodní silnice rovná, tam řidiči nejezdí zrovna pomalu a vznikají pro chodce nebezpečné situace. Oficiální podnět na řešení tohoto úseku jsem zasílal na ŘSD minulý měsíc, jsem rád, že se jeho řešení již hledá a padly některé návrhy,“ uvádí místostarosta Frýdlantu Jiří Stodůlka. I v tomto případě bylo přislíbeno, že ŘSD vytvoří návrh na opatření, které by mělo dopravu na tomto místě zklidnit a zbezpečnit.

Konkrétní řešení budou známa na příštím setkání zástupců města, policie a ŘSD. Bude se na něm také diskutovat o situaci na křižovatce u Penny marketu, tedy křižovatce ulic Fügnerova, Hejnická a Nádražní ve Frýdlantu. „Také o této křižovatce jsme společně hovořili, protože doprava tu výrazně zhoustla a především v době dopravní špičky je složité přes silnici I/13 na této křižovatce projet. Bude tak na dalším zvážení a posouzení, zda by zde bylo řešením zřízení světelné křižovatky. Nicméně tomu musí předcházet podrobné výpočty a propočty, zda je to reálné,“ uzavírá místostarosta Frýdlantu.

Fotografie najdete zde.

Zdroj: Město Frýdlant

[pt_view id=”b74251faj2″]
[pt_view id=”673d3cctsq”]
[pt_view id=”b6ea8f194d”]
[pt_view id=”b90a221j8l”]
[pt_view id=”f3784a8dor”]
[pt_view id=”76600d0f1w”]

Pin It on Pinterest