V pátek 15. června 2018 otevřela Střední škola hospodářská a lesnická Frýdlant (SŠHL) ve svých prostorách v Zámecké ulici zbrusu novou naučnou zemědělskou expozici. Jejím prostřednictvím chce ukázat, jak se pěstují běžné zemědělské plodiny, ovocné stromy, chmel nebo vinná réva. Nová ukázková expozice bude sloužit k praktické výuce žáků školy, ale i jako vzdělávací prvek pro děti z celého výběžku i pro veřejnost. Zemědělská expozice je také součástí sobotní akce Frýdlant se baví, návštěvníky na ní z centra města dovezou zdarma autobusy vypravované školou. 

Projekt, s jehož přípravou začala SŠHL už na jaře tohoto roku, zahrnuje hned několik expozic.

“První je demonstrační pole se zemědělskými plodinami. A to jak takovými, které se v Libereckém kraji běžně pěstují, tak s těmi méně tradičními. Celkem na tomto poli pěstujeme 25 druhů plodin. Od pšenice, ječmene, kukuřice či brambor přes len, hořčici, pelušku až třeba k máku,” říká autor projektu a kantor školy Miroslav Kudrna.

Druhou expozicí je vinice. Její součástí jsou kromě samotných rostlinek vinné révy i tři lavičky, které slouží návštěvníkům k odpočinku.

Součástí projektu pak je i demonstrační naučný ovocný sad. “Také tady ukazujeme základní, ale i méně tradiční ovocné dřeviny. Lidé tu vidí jabloně, hrušně, višně, ořešáky, lísky, ale i maliník, jostu, kdouloň, mišpuli nebo kamčatské borůvky,” popisuje Miroslav Kudrna.

Čtvrtou naučnou částí je chmelnice s tyčovou konstrukcí.

U každé expozice je umístěna naučná informační tabule, ze které se lidé dozvědí o daných plodinách či stromech více. V případě chmelnice tam také najdou informace o tom, co se na chmelnici děje během celého roku a jak se vlastně vaří pivo. “Věříme, že se nám díky spolupráci s nedalekým Zámeckým pivovarem Frýdlant v budoucnosti podaří třeba i uvařit vlastní pivo,” těší se Kudrna.

Do projektu škola zapojila žáky řady oborů. Například obory Zahradník, Farmář, Veterinářství nebo Ekologie se podílely na samotném vzniku expozic a jejich obhospodařování, obory Zpracovatel dřeva, Zedník nebo Lesní mechanizátor pomohly s výrobou naučných tabulí a laviček a jejich zabudováním.

Slavnostnímu otevření Naučné zemědělské expozice v pátek 15. června 2018 přihlíželo několik stovek dětí z místních mateřských a základních škol. V sobotu 16. června 2018 pak bude expozice součástí velké akce nazvané Frýdlant se baví“Vedle samotné expozice bude v tento den u nás pro návštěvníky připravena i výstava zemědělské mechanizace či hospodářských zvířat, těšit se mohou na vědomostní kvízy, prodej regionálních potravin nebo grilování. Program u nás v Zámecké ulici začíná v 10.00 hodin dopoledne a končí v 15.00 hodin,” zve na akci Miroslav Kudrna.

Škola si pro ty, kteří se chystají z centra města během akce Frýdlant se baví vypravit i na prohlídku naučné zemědělské expozice, připravila odvoz autobusy zdarma. “Autobusy budou vyjíždět ze stanoviště v ulici Mezibranská u městského parku a zpátky pojedou z ulice Zámecká. Připraveno je pět časů odjezdů a jízda je samozřejmě zdarma. Věříme, že tuto službu návštěvníci akce Frýdlant se baví ocení a těšíme se na ně u nás v areálu školy,” dodává Miroslav Kudrna.

Více fotografií najdete zde.

Zdroj: Město Frýdlant

[pt_view id=”b74251faj2″]
[pt_view id=”673d3cctsq”]
[pt_view id=”b6ea8f194d”]
[pt_view id=”b90a221j8l”]
[pt_view id=”f3784a8dor”]
[pt_view id=”76600d0f1w”]

Pin It on Pinterest