LIBERECKO – Další případ krádeže horského kola vyšetřují policisté z Nového Města pod Smrkem. 

Areál singltreku v Novém Městě pod Smrkem nabízí přibližně 80 kilometrů cyklistických tras v Jizerských horách. Byl zřízen jako první destinace pro tento adrenalinový sport v České republice. Kromě cyklo – adrenalinových prožitků přímo na trati, někteří z návštěvníků bohužel zažijí také jiný druh adrenalinu. Ten je specifický návalem emočního napětí a nervovou labilitou v momentě, kdy zjistí, že se jednostopý miláček nenalézá v místech, kam si jej majitel zaparkoval.
Mnohdy speciální horská kola, která nadšenci využívají k projížďkám na speciálně vytvořených tratích v přírodě, dosahují vysokých pořizovacích hodnot. Ty se pohybují v řádech několika desítek tisíc korun.

Zájem o tyto speciály projevují nejen jejich majitelé, ale také skupiny či jednotlivci, jejichž záměrem není projížďka v lesích a prožitek z krásných panoramat Jizerských hor, ale prosté peněžní výdělky z jejich prodeje, jakožto kradených věcí.

K dalšímu případu, kterým se zabývají policisté z obvodního oddělení v Novém Městě pod Smrkem, došlo v neděli 17. června.
Pánské horské kolo značky Specialized Camber v hodnotě 43 tisíc korun, zmizelo z campu u singltreku v ulici Plovárenská. Smutný majitel i přesto, že kolo připevnil a zabezpečil zámkem, zjistil v ranních hodinách, že kolo není na svém místě. Přeštípnutý zámek byl důkazem, že zájem o kolo projevil ještě někdo další.
Policisté zahájili úkony trestního řízení ve věci podezření ze spáchání přečinu krádež, za což pachateli v případe dopadení a odsouzení může hrozit trest odnětí svobody až na dvě léta.

Policisté proto žádají veřejnost o spolupráci.
Kdokoli z návštěvníků singltreku nebo ubytovaných osob v campu v ulici Plovárenská v Novém Městě pod Smrkem, zaznamenal pohyb osob či jednotlivců, kteří se svítivě žlutým pánským kolem Specialized Camber jakkoli manipuloval či se na něm pohyboval nad ránem, v době od půlnoci do půl šesté ráno v neděli 17. června, nechť tyto informace sdělí policistům prostřednictvím tísňové linky 158 nebo přímo na obvodním oddělení policie v Novém Městě pod Smrkem.

Odcizené kolo bylo značky Specialized Camber, svítivě žluté barvy. Kolo mělo celoodpružený hliníkový rám velikosti XL a bylo osazeno koly o velikosti 29 palců. Řídítka měla šíři 80 cm a modré gripy značky Esi. Řazení bylo 2×9 rychlostí. Přehazovačky zn. Shimano Deore Shadow 9 speed. Měnič Shimano. Páčky řazení Shimano Alivio. Hydraulické kotoučové brzdy Tektro Gemini. Kolo mělo devítipastorkovou kazetu značky Sram. Sedlo bílé barvy Specialized, poškozené oděrky v zadní části sedlovky černé barvy, na níž byl připevněn držák na světlo značky Garmin. Rám kola na straně, kde je řetěz, byl poškozen oděrky barvy.  Výrobní číslo: WSBC601000408M. Stáří horského kola jsou dva roky.specialized-camber-2017(969x638)-2ea18f.jpg

Veškeré informace k osobě či osobám, které s uvedeným horským kolem v této době manipulovali, či informace vedoucí k výskytu tohoto kola, mohou policistům výrazným způsobem dopomoci k objasnění případu krádeže.

Prevence:
Nenechávejte své miláčky bez dozoru. Jste-li nuceni se od kola vzdálit, byť jen na několik okamžiků, zabezpečte si jej. Ať již připevněním ke vhodnému předmětu nebo požádejte někoho, aby u kola do vašeho příchodu posečkal.
Jeden bezpečnostní prvek nestačí. Zvolte certifikované zámky a zabezpečení, která odolají zlodějům. Čím víc těchto bezpečnostních zabezpečovacích prvků na kole budete mít, pod podmínkou, že je budete využívat, ztíží či úplně znemožní zlodějům kola odcizit.
Formy zabezpečení:
Existují GPS lokátory propojené s Vaším mobilním telefonem případně s aplikacemi v počítači. Systém tak ví, kde se Vaše kolo v současné době nachází nebo kde se pohybovalo.
Na trhu jsou nabízena velká množství rozličných zámků, řetězů a kotev. Od menších bezpečnostních prvků jako jsou například zámky na kotoučové brzdy až po masivní prvky ochrany, kterými mohou být kotvy či řetězy.
Prodejci a výrobci nabízejí mimo jiné také různé druhy identifikačního značení jízdních kol. Jsou to například štítky, polepy, speciální čísla rámů a konstrukcí v místech.

Policisté doporučují:
Chraňte si svůj majetek veškerými možnými legálními přístupy, eliminujete nebo alespoň tak snížíte rizika, že o něj přijdete!

20. června 2018
por. Bc. Vojtěch Robovský
KŘP Libereckého kraje, tiskový mluvčí

Zdroj: Policie ČR

 

[pt_view id=”b74251faj2″]
[pt_view id=”673d3cctsq”]
[pt_view id=”b6ea8f194d”]
[pt_view id=”b90a221j8l”]
[pt_view id=”f3784a8dor”]
[pt_view id=”76600d0f1w”]

Pin It on Pinterest