Lékařská pohotovost zůstává na Frýdlantsku i nadále. Od 1. července 2018 jí zajišťují praktičtí lékaři a specialisté z Frýdlantska a lékaři Krajské nemocnice Liberec, a.s. Liberecká nemocnice bude také provoz pohotovosti zaštiťovat. Přečtěte si, s čím na pohotovost můžete přijít, s čím ne a kdy volat rovnou záchrannou službu.

„Pohotovost bude od 1. 7. 2018 fungovat v prostorách současné plicní ambulance ve Fügnerově ulici ve Frýdlantu, která je v bezprostřední blízkosti nejen frýdlantské nemocnice, kam byli lidé na pohotovost zvyklí jezdit, ale také hned vedle stanoviště Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje. Takže její pozice je ideální,“ říká starosta Frýdlantu Dan Ramzer.

Ordinační hodiny lékařské pohotovosti ve Frýdlantu od 1. 7. 2018 jsou:

Pondělí až čtvrtek 18 – 21 hod
Pátek 17 – 21 hod
Sobota, neděle a svátky 9 – 18 hod

Kritickou situaci kolem zajištění lékařské pohotovosti pro Frýdlantsko začalo město Frýdlant řešit koncem května, kdy dostalo od nemocnice Frýdlant oznámení o nedostatku lékařů, kvůli kterému bylo provozování pohotovosti ohroženo. „Ihned jsme začali hledat možná řešení této krize. Oslovili jsme praktické lékaře regionu, zda by nebyli ochotni pohotovost sloužit vlastními silami. Jsem nesmírně rád, že se k této odpovědnosti společně s dalšími specialisty z Frýdlantska přihlásili, byť pod podmínkou, že pohotovost nebude provozována ani v prostorách nemocnice ve Frýdlantu ani pod hlavičkou jejího provozovatele, zdravotnické skupiny EUC. Proto jsem ve spolupráci s Libereckým krajem a Krajskou nemocnicí Liberec, a.s. hledali jiný prostor,“ vysvětluje místostarosta Frýdlantu Jiří Stodůlka. Jako nejvhodnějším se nakonec ukázala plicní ambulance ve Fügnerově ulici.

plicní 1, obrázek se otevře v novém okně plicní 2, obrázek se otevře v novém okně

Lékaři, kteří budou ve Frýdlantu od července pohotovost sloužit, tak budou mít k dispozici ordinaci vybavenou potřebným zařízením, které je pro zařízení tohoto typu obvyklé. Budou moci využívat přístroje na stanovení zánětu – CRP, EKG, tlakoměr, fonendoskop a podobně.

Pohotovost je určena lidem, které postihne náhlá změna jejich zdravotního stavu. Například dojde k rychlému zhoršení dlouhodobého astmatu, náhlé bolesti (např. krční páteře), náhlému onemocnění (např. angína, zánět močových cest, alergická reakce). „Na pohotovost však nepatří pacient například s třítýdenními bolestmi zad, takové potíže je nutné řešit ve všední den u jeho registrujícího praktického lékaře,“ podotýká MUDr. Šárka Pokorná, která bude pohotovost ve Frýdlantu také sloužit a na jejím zachování ve Frýdlantském výběžku má lví podíl. A doplňuje další důležité informace. „Pohotovost je zde především pro prvotní vyšetření, kdy lékař má za úkol rozhodnout, jestli se jedná o život nebo zdraví ohrožující stav, jenž vyžaduje okamžité vyšetření specialistou v nemocnici ve spolupráci ze záchrannou službou, nebo stav, který lze řešit postupně ambulantní cestou. Dále na pohotovosti může lékař zahájit ambulantní léčbu, třeba u akutního infekčního onemocnění předepsat antibiotika, podat a předepsat léky proti bolesti,“ doplňuje lékařka.

Důležitou informací pro pacienty je fakt, že na pohotovosti nebudou ošetřováni lidé zranění a po úrazech, protože se nejedná o chirurgickou ambulanci, ačkoli mezi sloužícími lékaři budou i chirurgové. „Zranění pacienti budou i nadále ošetřováni v Nemocnici Frýdlant s.r.o., kde bude dle slov jejího ředitele MUDr. Madara provozovaná chirurgická ambulance v nepřetržitém režimu,“ dodává Šárka Pokorná.

Pro pacienty v ohrožení života nadále platí, že je nutné přivolat si okamžitou pomoc na telefonním čísle 155 – tedy přivolat zdravotnickou záchrannou službu.

Zdroj: Město Frýdlant

[pt_view id=”b74251faj2″]
[pt_view id=”673d3cctsq”]
[pt_view id=”b6ea8f194d”]
[pt_view id=”b90a221j8l”]
[pt_view id=”f3784a8dor”]
[pt_view id=”76600d0f1w”]

Pin It on Pinterest