Hejnická pouť k výročí posvěcení kostela

Psal se 1. červenec 1725, kdy byl ještě ne zcela dostavěný barokní hejnický kostel posvěcen. Stalo se tak v předvečer svátku Navštívení Panny Marie. Jsou to tedy již téměř tři století, kdy do Hejnic – u příležitosti a ke cti svátku Panny Marie – přicházejí poutníci. I když byla tradice v období komunismu přerušena a všechny poutě zakázány, podařilo se ji obnovit již v roce 1991. Z iniciativy Heimatkreisverband Friedland e. V. a hejnické farnosti se do kostela opět vrátila velká pouť, kdy 2. července přijíždí zejména zdejší rodáci a jejich potomci z Německa, Rakouska, USA, Čech i dalších zemí světa. Liturgie sloužená v němčině byla po mnoho let tou největší v Česku. Díky pouti a především jejím účastníkům, byl také po období komunistické devastace rekonstruován kostel a později zachráněn klášter.

V letošním roce se v chrámu Navštívení Panny Marie sešlo na tři sta poutníků. Hlavním celebrantem byl emeritní opat Gregor hrabě Henckel von Donnersmarck OCist z dolnorakouského kláštera Heiligenkreuz, ten se řadí mezi přední osobnosti současné středoevropské církve.

Obnovená červencová Hejnická pouť se koná již téměř třicet let a je nejen významným momentem smíření nad bolestivými událostmi 20. století, ale i svědectvím univerzality církve a velkého významu našeho chrámu Navštívení Panny Marie.

Jan Heinzl
ředitel Kláštera Hejnice

Pro Římskokatolickou farnost Hejnice, Raspenava a Mníšek u Liberce a Klášter Hejnice nafotil Petr Bíma, www.petr-bima.cz

 

[pt_view id=”b74251faj2″]
[pt_view id=”673d3cctsq”]
[pt_view id=”b6ea8f194d”]
[pt_view id=”b90a221j8l”]
[pt_view id=”f3784a8dor”]
[pt_view id=”76600d0f1w”]

Pin It on Pinterest