Bezpečnější bude už na podzim pro pěší i vozíčkáře pohyb podél Žitavské ulice ve Frýdlantě. V srpnu se na ní začnou rekonstruovat chodníky v úseku od železničního přejezdu ke kruhovému objezdu, na úseku od kruhového objezdu směrem k fabrice TRW se začne se stavbou chodníků nových. V současné době tam totiž chybějí.

„Práce na chodnících v Žitavské ulici jsou rozdělené do dvou investičních akcí a to především kvůli tomu, že jsme mohli požádat o dotaci jen na jednu z nich. Konkrétně na rekonstrukci stávajícího chodníku v úseku od železničního přejezdu ke kruhovému objezdu, kde náklady činí zhruba 2 miliony 900 tisíc korun, včetně DPH. Dotace ze Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) z této částky činí zhruba 2 miliony 300 tisíc korun. Současné chodníky, které tu jsou, nevyhovují z hlediska bezbariérovosti, bezpečnosti a dalších parametrů,“ říká starosta Frýdlantu Dan Ramzer.

Součástí rekonstrukce chodníků mezi železničním přejezdem a kruhovým objezdem bude i vznik přechodu pro chodce pod kruhovým objezdem, který propojí chodník po levé straně s navazujícím chodníkem na straně pravé ve směru od Frýdlantu. Vše má být hotové do tří měsíců.

Druhou investiční akcí, která se chodníky v Žitavské ulici zabývá, je akce na vybudování nového chodníku v úseku od kruhového objezdu k firmě TRW. „Tady dosud chodník úplně chybí, přestože jsou tu dvě společnosti, zaměstnávající poměrně velký počet lidí. Jelikož jsme z důvodu stávajících podmínek komunikace nemohli dodržet specifické parametry chodníku, které je při žádosti o dotaci na SFDI dodržet nutné, jako je sklon nebo minimální šíře chodníku, bude jeho vznik město financovat ze svého rozpočtu. Půjde o investici zhruba ve výši 800 tisíc korun,“ vysvětluje vedoucí investičního oddělení Městského úřadu Frýdlant Bc. Zdena Ubiasová.  Chodník od kruhového objezdu by měli dělníci začít budovat také během srpna. Povede po pravé straně ulice ve směru na Kunratice, u kruhového objezdu naváže na stávající chodník. I v tomto případě by měly práce skončit do tří měsíců.

Zdroj: Město Frýdlant

[pt_view id=”b74251faj2″]
[pt_view id=”673d3cctsq”]
[pt_view id=”b6ea8f194d”]
[pt_view id=”b90a221j8l”]
[pt_view id=”f3784a8dor”]
[pt_view id=”76600d0f1w”]

Pin It on Pinterest