K další dopraní nehodě, při které byl vozem sražen na přechodu pro chodce v Komenského ulici ve Frýdlantu u restaurace Beseda člověk, došlo v úterý 7. srpna 2018 ve večerních hodinách. Za posledního půl roku jde už o třetí případ. Město Frýdlant se zvýšením bezpečnosti na tomto přechodu pro chodce intenzivně zabývá. Už po červnové události, při které bylo na tomto přechodu sraženo dítě, iniciovalo jednání s dopravním inspektorátem Policie České republiky a Ředitelstvím silnic a dálnic. Jeho konkrétní výstup, nové technické řešení přechodu, by měl být realizován ještě do konce srpna.

„Přechod v Komenského ulici u Besedy je zrádný. Chodci k němu ve směru od nádraží přicházejí krytí budovou Besedy a řidič je tak má šanci spatřit až na poslední chvíli. Apeluji proto na všechny, kteří se ho chystají přecházet, aby opravdu vyčkali, až jim projíždějící automobily dají znamení, že mohou bezpečně přejít,“ říká starosta Frýdlantu Dan Ramzer. Řidiči se pak musejí v některých částech dne potýkat při prudkém slunci s oslněním, což je také rizikovým faktorem.

Řešení pro přechod u Besedy je už ale v přípravě. „Počítáme zde s úpravou vodorovného i svislého dopravního značení. Na vozovku před přechod pro chodce bude aplikován speciální zbrzďující nástřik, počítáme zde také s takzvanou optickou brzdou, což je vodorovné dopravní značení, které opticky a případně i akusticky vede řidiče ke snížení rychlosti vozidla,“ vysvětlil už dříve komunikační inženýr Dopravního inspektorátu Liberec, por. Vlastimil Malý. K úpravám má dojít během srpna.

Město Frýdlant ve spolupráci s policií a Ředitelstvím silnic a dálnic ČR pracuje také na řešení dalších problematických a rizikových úseků na mezinárodní silnici I/13. Těmi jsou křižovatka na Dětřichovské ulici při výjezdu z Frýdlantu od Větrova směrem na Liberec a křižovatka za Frýdlantem ve směru na Habartice na odbočce na Jaklovo údolí. Tady se zatím na jejich řešení teprve pracuje.

V jednání je také křižovatka ve Frýdlantu u Penny Marketu. Tato křižovatka ulic Fügnerova, Hejnická a Nádražní je také problematická. „Doprava tu za poslední roky výrazně zhoustla a především v době dopravní špičky je složité přes silnici I/13 na této křižovatce projet. Bude tak na dalším zvážení a posouzení, zda by zde bylo řešením zřízení světelné křižovatky. Nicméně tomu musí předcházet podrobné výpočty a propočty, zda je to reálné,“ dodal už dříve místostarosta Frýdlantu Jiří Stodůlka.

Zdroj: Město Frýdlant

[pt_view id=”b74251faj2″]
[pt_view id=”673d3cctsq”]
[pt_view id=”b6ea8f194d”]
[pt_view id=”b90a221j8l”]
[pt_view id=”f3784a8dor”]
[pt_view id=”76600d0f1w”]

Pin It on Pinterest