Tři myslivecké kroužky pro děti a mládež fungují na Frýdlantsku. Jsou jimi Smědáček ve Frýdlantu, Bulovecká smečka v Bulovce a Zálesák v Raspenavě. Děti z těchto kroužků se účastní i řady soutěží a daří se jim. Například v okresním kole Zlaté srnčí trofeje zvítězil s přehledem v kategorii mateřská škola a 1. až 3. třída základní školy Lukáš Kubát ze Smědáčku, v  kategorii 4. až 6. třída byl třetí Daniel Seifert z Bulovecké smečky, v kategorii 7. až 9. třída vyhrál Jakub Hanzl ze Zálesáka, druhé místo obsadil Vojtěch Niedermertl z Bulovecké smečky. Držíme palce vítězům v národním kole soutěže. Více si nejen o soutěži můžete přečíst níže. 

Kulturně výchovná komise Okresního mysliveckého spolku Liberec, vedená panem Petrem Mužákem, nepořádá jen plesy a nespolupracuje jen při výchově a zkouškách nových myslivců, nýbrž se věnuje i mládeži.

14. dubna 2018 uspořádala ve spolupráci s Městskými lesy Liberec doprovodný program okresní přehlídky trofejí a jarního svodu loveckých psů, určený dětem. Jeho jednotlivá stanoviště byla umístěna na zahradě Lidových sadů v Liberci, kde děti, ať již z mysliveckých kroužků nebo ty, které přišly s rodinami, mohly na obrázcích, ale i přírodninách ukázat své znalosti z myslivecké zoologie, botaniky, dendrologie apod. Dále hmatem poznávaly různé přírodní materiály, jako šišky, kameny, kůru, mech, hobliny atd. Tuto akci uspořádala komise již podruhé a opět se setkala se značným ohlasem.

Na 18. a 19. května 2018 připravila komise společně s Mysliveckým sdružením Kohoutí Vrch Vítkov a Základní a mateřskou školou Horní Vítkov okresní kolo Zlaté srnčí trofeje, jehož se zúčastnilo 56 dětí ze šesti kroužků, a to Smědáčku, Kohoutího Vrchu, Bulovecké smečky, Zálesáka, Mladých myslivců a Zbojníků. Soutěž se odehrála ve jmenované škole a honitbě pořádajícího sdružení. Byla rozdělena na tři kategorie a proběhla formou testů a stezky. V kategorii mateřská škola a 1. až 3. třída základní školy zvítězil Lukáš Kubát ze Smědáčku se 105 body. Druhý skončil do kroužků nezařazený Antonín Petružálek se 103 body a třetí Štěpán Málek z Kohoutího Vrchu se 102 body.

V kategorii 4. až 6. třída byl první Robin Chmelík z Kohoutího Vrchu se 101,5 bodem, druhý Tomáš Klocperk z Mladých myslivců se 100 body a třetí Daniel Seifert z Bulovecké smečky, rovněž se 100 body. V kategorii 7. až 9. třída vyhrál Jakub Hanzl ze Zálesáka s 96 body, druhé místo obsadil Vojtěch Niedermertl z Bulovecké smečky s 93,5 bodu a třetí Klára Válková ze Zbojníků s 89,5 bodu.

Doprovodnými soutěžemi Zlaté srnčí trofeje byly střelba ze vzduchovky a výtvarná soutěž. Ve střelbě v nejmladší kategorii zvítězila Michaela Kynčlová z Kohoutího Vrchu s nástřelem 33 bodů, druhý byl Štěpán Málek ze stejného kroužku s 31 body a třetí Josef Litoš ze Smědáčku, rovněž s 31 body.

V prostřední kategorii vyhrál Tomáš Klocperk z Mladých myslivců s 41 body, druhé místo obsadila Lívie Konývková z Bulovecké smečky s 38 body a třetí Stanislav Kovach z Kohoutího Vrchu, rovněž s 38 body.

V nejstarší kategorii se vítězkou stala Monika Köhlerová z Mladých myslivců se 44 body, druhý skončil Stanislav Fúska ze Zálesáka s 43 body a třetí Klára Válková ze Zbojníků s 41 body.

Výtvarné soutěže se děti účastnily kresbami i modely na téma „Zvěř a les v zimě“. V první kategorii  obsadil první místo Lukáš Kubát ze Smědáčku, druhé Melanie Dubinová z Bulovecké smečky a třetí Štěpán Málek z Kohoutího Vrchu. Ve druhé kategorii vyhrála Zuzana Šteigrová z Bulovecké smečky, druhá byla Veronika Hakenová z Mladých myslivců a třetí Stanislav Kovach z Kohoutího vrchu. A ve třetí kategorii bylo pořadí následující- Monika Köhlerová z Mladých myslivců, Vojtěch Niedermertl z Bulovecké smečky a Jakub Hanzl ze Zálesáka.

Při rovnosti bodů rozhodoval počet bodů, získaných v testu. Jelikož v každé kategorii byl stejný počet maximálních bodů, bylo možno určit celkového vítěze, jímž se stal Lukáš Kubát ze Smědáčku.

Závěrem bych rád poděkoval paní Mgr. Sobotkové, ředitelce vítkovské školy a jejímu kolektivu kuchařek  za péči o všechny účastníky. Velký dík si zaslouží i pořádající Myslivecké sdružení Kohoutí vrch v čele s předsedou Ing. Miroslavem Balcarem za vzornou organizaci celé soutěže.

S pozdravem Myslivosti zdar!

Mgr. Jaroslav Černý
člen kulturně výchovné komise OMS Liberec

Zdroj: Město Frýdlant

[pt_view id=”b74251faj2″]
[pt_view id=”673d3cctsq”]
[pt_view id=”b6ea8f194d”]
[pt_view id=”b90a221j8l”]
[pt_view id=”f3784a8dor”]
[pt_view id=”76600d0f1w”]

Pin It on Pinterest