V pondělí 13. srpna 2018 dorazí do Frýdlantu při cestě z Finska do Španělska známý český běžec Edvard Kožušník. Frýdlant se stane vůbec prvním českým městem, do kterého na své cestě z Finska doběhne. Jeho doběhnutí do Frýdlantu se očekává kolem 15.00 hodiny. Druhý den ráno, v úterý 14. srpna 2018 se pak v 9.00 hodin vydá od frýdlantské radnice opět dál, do Liberce a na Ještěd. Běh Edvarda Kožušníka je charitativní, je ambasadorem organizace Světlo pro svět a svým během chce strhnout ostatní pro to, aby přispěli na operaci šedého zákalu potřebným v Africe. 

V děsném horku dobíhá z Finska do Česka. Eda Kožušník běží téměř 1600 km z Finska do Česka. Běží jen s 6 kg batohem bez podpůrného týmu. Sám k tomu řekl: “Zvláště polská rovina byla někdy při běhu v těchto dnech doslova výhní. Cesta touto částí Evropy je neskutečně krásná bylo na co se dívat. Ne všichni ale mají tu možnost tyto krásy vidět, proto běžím pro organizaci Světlo pro svět, která vrací lidem zrak.”

V pondělí 13. srpna 2018 doběhne do prvního českého města Frýdlantu a 17. srpna potom dorazí do Prahy přes Liberec, Mladou a Starou Boleslav. Na trase v Česku se k němu mohou připojit, další běžci.

Zapálený běžec, bývalý europoslanec a ambasador Světla pro svět Eda Kožušník se rozhodl přeběhnout Evropu z Finska až do Španělska. Chce pomoct vrátit zrak lidem v Africe… Běží, aby svým výkonem strhl ostatní pro to, aby přispěli na operaci šedého zákalu potřebným v Africe. Operaci šedého zákalu na jednom oku lze udělat již za pouhých 800 Kč. Proto se celá akce jmenuje Run Europa for Light. Proto Eda běží pro Světlo pro svět.

Přispět lze velmi jednoduše na tři kliky na stránce http://bit.ly/runeuropa, sledovat Edovu trasu můžete zde https://www.runeuropa.org/.

Běžecký bloger, spoluautor knížky Prostě běž! běží pro organizaci Světlo pro svět – Light for the World, která pomáhá lidem vracet zrak. Jde o nevládní organizací, která se zaměřuje na léčbu slepoty, zlepšování kvality života a advokační činnost ve prospěch lidí s postižením v nejméně rozvinutých částech světa.

Sdružení Světlo pro svět bylo založeno v České republice v srpnu 2007 jako sesterská organizace nevládních organizací sítě Light for the World, která v oblasti pomoci nevidomým úspěšně funguje již od roku 1988. Mezinárodní organizace Light for the World působí také v Rakousku, Spojeném království Velké Británie a Severního Irska, Německu, Švýcarsku, Belgii a Nizozemí.

Statistika běhu z Helsinek do Prahy:

32 běžeckých dnů + 5 dnů volna
cca 1562 km
cca 49 km/den
Nejdelší etapa: Riga – Tukuma (Lotyšsko) 68 km

Pokračování v roce 2019
Česko – Španělsko

Plánované etapy v Česku:
13. srpna 15:00 běhu do Frýdlantu ve směru od polské hranice
14. srpna 9:00 start od radnice ve Frýdlantu, 12:00 zastávka v Liberci v Lidových sadech, 12:30 zastávka na náměstí Edvarda Beneše v Liberci, ukončení etapy na Ještědu.
15. srpna 6:00 start na Ještědu (doběh MB)
16. srpna start MB směr Stará Boleslav
17. srpna doběh do Prahy

Zdroj: Město Frýdlant

[pt_view id=”b74251faj2″]
[pt_view id=”673d3cctsq”]
[pt_view id=”b6ea8f194d”]
[pt_view id=”b90a221j8l”]
[pt_view id=”f3784a8dor”]
[pt_view id=”76600d0f1w”]

Pin It on Pinterest