Nové pivo vaří nyní pro hejnický klášter Zámecký pivovar ve Frýdlantu. Klášterní pivo je jedenáctistupňový svrchně kvašený ležák a  nese po význačném představiteli hejnických františkánů jméno Anastas.

Slavnostní naražení prvního sudu piva, jemuž požehnal litoměřický biskup Jan Baxant, se uskutečnilo ve středu 22. srpna navečer v hejnickém klášteře v rámci malé zahradní slavnosti.

Krom mnoha významných hostí nechyběli ani ředitel Mezinárodního centra duchovní obnovy, které nyní v klášteře sídlí, Jan Heinzl, sládková frýdlantského pivovaru Barbora Kracíková a hejnický farář Pavel Andrš. Právě poslední zmíněný pomáhal chuť piva vyladit.

„Je to skvělá zpráva, že má klášter vlastní pivo. Je lahodné, s plnou chutí a krásně osvěží,“ prohlásil.

Pivo je k mání pro hosty Mezinárodního centra duchovní obnovy v lahvích o objemu 0,7 litru nebo točené. „Je to typický regionální produkt, který může představovat výborný suvenýr z Hejnic,“ upozornil ředitel MCDO Jan Heinzl.

Jméno Anastas si pivovar vypůjčil od mnicha Anastase Peera, hejnického františkána, jenž žil v letech 1894 až 1973. „V Hejnicích byl velice oblíbený. Věnoval se mládeži, s dětmi to uměl. byl nadšeným horolezcem, miloval Jizerské hory,“ vyprávěl Heinzl.

Jde také o symbolický návrat k tradici spolupráce mezi frýdlantským pivovarem a hejnickým klášterem, která trvala stovky let a ukončilo ji až období po druhé světové válce.

Z Frýdlantu totiž putovaly hektolitry piva do kláštera pro potřeby mnichů. „Pivo je uznávaný nápoj, který lze pít v období půstu,“ uvedl Jan Heinzl. Až po druhé světové válce tato tradice umlkla a pivovar i klášter jen taktak unikly zkáze.

„Obnovení této spolupráce si velmi ceníme. Vracíme tím historickou paměť našemu kraji,“ uvedl majitel Zámeckého pivovaruu Marek Vávra.

Výroba piva ve Frýdlantu probíhala přinejmenším od roku 1381. Největší rozkvět pivovar zažil v době Albrechta z Valdštejna – odtud pochází i název zdejšího piva Albrecht. Výroba piva tu skončila roku 1949. Roky chátrání ukončilo v roce 2010 zakoupení objektu a rekonstrukce společností Terra Felix. Za svou novodobou existenci se může Zámecký pivovar Frýdlant pochlubit množstvím významných tuzemských i mezinárodních ocenění.

Naražení prvního sudu Hejnického klášterního piva Anastas

Tento historický okamžik nastal 22. srpna 2018 v 19 hodin v Klášteře Hejnice za přítomnosti faráře R.D. ICLic. Pavla Andrše, ředitele kláštera PhDr. Jana Heinzla a paní sládkové Zámeckého pivovaru Frýdlant Ing. Barbory Kracíkové.

Hejnické klášterní pivo požehnal litoměřický biskup

Na svátek Nanebevzetí Panny Marie navštívil Zámecký pivovar Frýdlant litoměřický biskup Jan Baxant. Dostavil se při příležitosti vskutku historické události, neboť pivovar právě stočil první várku Hejnického klášterního piva, které nese jméno Anastas. Světlý jedenáctistupňový svrchně kvašený ležák odkazuje na 300 let trvající historii hejnického františkánského konventu. Je poctou, a hlavně připomínkou odkazu a působení Řádu menších bratří v Hejnicích. Jméno Anastas se vztahuje k jednomu z posledních kvardiánů. Anastas Peer 1894-1973, člen rádu OFM, byl také oblíbeným hejnických farářem.

Litoměřického biskupa v Zámeckém pivovaru uvítal jeho majitel Marek Vávra, který v doprovodu paní sládkové Barbory Kracíkové obnovený provoz představil. Historickou událost si nenechali ujít zástupce libereckého františkánského konventu P. Bartoloměj Černý, farář farností Hejnice, Raspenava a Mníšek u Liberce R. D. Pavel Andrš a ředitel Kláštera Hejnice Jan Heinzl. Hejnické klášterní pivo představuje zcela přirozený návrat k tradici, neboť bývalí majitelé pivovaru, hraběcí rod Clam-Gallasů, františkány pivem vždy zásobovali.

Světlý ležák se zrodil v Zámeckém pivovaru Frýdlant pod pečlivým dohledem paní sládkové Ing. Barbory Kracíkové a Aleny Dančové. Etiketu vytvořil Petr Bíma, www.reklama-frydlant.cz.

Kdo byl Anastas Peer?

Anastas Peer 1894-1973, byl františkán, kvardián hejnického konventu a farář. Za svého působení při poutním místě byl velmi oblíben mezi mládeží. Byl znalcem Jizerských hor a také horolezec.

Hejnický františkánský klášter vznikl na konci 17. století při mariánském poutním místě. Na pozvání Gallasů se františkáni po 300 let starali o poutníky a hejnické obyvatele. Jejich duchovní působení hrabata z Gallasu a Clam-Gallasu zavazovalo k hmotnému zabezpečení bratří. Tak zvaný patronát, respektive smlouva uzavřená na “věčné časy”, zajišťovala i dodávku piva ze zámeckého pivovaru. Frýdlantské pivo tak Zámecký pivovar a Klášter Hejnice pevně spojuje.

Hejnické klášterní pivo je tedy alespoň částečným obnovením dávné smlouvy, připomíná také hejnické františkány i tradiční propojení pilířů na bývalém clam-gallasovském dominiu.

Pro Zámecký pivovar Frýdlant a Římskokatolickou farnost Hejnice, Raspenava a Mníšek u Liberce a Klášter Hejnice nafotil Petr Bíma, www.petr-bima.cz

[pt_view id=”b74251faj2″]
[pt_view id=”673d3cctsq”]
[pt_view id=”b6ea8f194d”]
[pt_view id=”b90a221j8l”]
[pt_view id=”f3784a8dor”]
[pt_view id=”76600d0f1w”]

Pin It on Pinterest