Jednadvacet mladých javorů bude ve středu 3. října 2018 vysázeno ve Frýdlantu u bývalého státního statku podél náhonu. Na zhruba 200 metrů dlouhém úseku doplní kaštanovou alej, která dožívá. S výsadbou pomohou vedení Frýdlantu děti z místní základní školy a členové některých městských spolků. Začátek sázení je naplánován na 10.00 hodin dopoledne, ruku k dílu může přiložit každý zájemce.

„Nové stromky budeme sázet podél náhonu a cesty pro cyklisty, která vede ve směru na Raspenavu a Hejnice, díky grantovému programu společnosti Škoda auto – Škoda stromky. Ta na jejich nákup věnovala Frýdlantu částku 68 460,- korun. Za ně jsme pořídili právě těch 21 kusů javorů, které zítra usadíme do země. Poslouží k obnově kdysi kaštanové aleje, která už ale dožívá a z velké části je vykácená,“ říká místostarosta Frýdlantu Jiří Stodůlka, který má zeleň ve městě ve své kompetenci.

S obnovou stromořadí se začalo už na jaře, kdy bylo v zadní části cesty vysázeno v rámci výsadby Libereckého kraje 10 nových stromů, převážně javorů.

Původně měla alej zůstat i po doplnění novými stromy kaštanová (jírovcová), od záměru se ale nakonec upustilo. „Pro jírovce je toto prostředí nevhodné a hrozí zde velká pravděpodobnost napadení stromů klíněnkou jírovcovou. Po konzultaci s pracovníky životního prostředí jsme proto zvolili k doplnění aleje javor mléč. Působí velmi esteticky, zvýší druhovou rozmanitost území a bude působit preventivně proti erozím,“ vysvětluje Milan Kysela z investičního oddělení Městského úřadu Frýdlant.

Náklady na doplnění aleje jsou vyčísleny na necelých 90 tisíc korun. Částka 68 460,- korun bude uhrazena z Grantového programu společnosti ŠKODA AUTO – ŠKODA stromky, zbytek půjde z rozpočtu města Frýdlant.

Zdroj: Město Frýdlant

[pt_view id=”b74251faj2″]
[pt_view id=”673d3cctsq”]
[pt_view id=”b6ea8f194d”]
[pt_view id=”b90a221j8l”]
[pt_view id=”f3784a8dor”]
[pt_view id=”76600d0f1w”]

Pin It on Pinterest