Jednadvacet mladých javorů bylo ve středu 3. října 2018 vysázeno ve Frýdlantu u bývalého státního statku podél náhonu. Na zhruba 200 metrů dlouhém úseku doplnily kaštanovou alej, která dožívá. S výsadbou pomohli vedení Frýdlantu děti z místní základní školy a členové některých městských spolků. 

„Nové stromky jsme nasázeli podél náhonu a cesty pro cyklisty, která vede ve směru na Raspenavu a Hejnice, díky grantovému programu společnosti Škoda auto – Škoda stromky. Ta na jejich nákup věnovala Frýdlantu částku 68 460,- korun. Za ně jsme pořídili právě těch 21 kusů javorů, které jsme na tomto místě usadili do země. Díky tomu dochází k obnově kdysi kaštanové aleje, která už ale dožívá a z velké části je vykácená,“ říká místostarosta Frýdlantu Jiří Stodůlka, který má zeleň ve městě ve své kompetenci. 

S obnovou stromořadí se začalo už na jaře, kdy bylo v zadní části cesty vysázeno v rámci výsadby Libereckého kraje 10 nových stromů, také převážně javorů.

Původně měla alej zůstat i po doplnění novými stromy kaštanová (jírovcová), od záměru se ale nakonec upustilo. „Pro jírovce je toto prostředí nevhodné a hrozí zde velká pravděpodobnost napadení stromů klíněnkou jírovcovou. Po konzultaci s pracovníky životního prostředí jsme proto zvolili k doplnění aleje javor mléč. Působí velmi esteticky, zvyšuje druhovou rozmanitost území a bude působit preventivně proti erozím,“ vysvětluje Milan Kysela z investičního oddělení Městského úřadu Frýdlant.

Sázení stromků šlo dětem z druhé a čtvrté třídy základní školy v Bělíkově ulici, členům spolku zahrádkářů a Baráčníků i zástupcům veřejnosti od ruky. Společně se starostou města Danem Ramzerem a místostarostou Jiřím Stodůlkou ho měli hotové za necelou hodinu. Děti pak na každý stromek připevnily cedulku se jménem, které jednotlivým stromkům vymyslely. Některé stromky tak dostaly lidská jména na památku členů rodiny, kteří už s dětmi nemohou být, další jméno po kamarádovi nebo vlastní originální jméno jako Albrecht, Frýdlanťák nebo Nosánek.

Náklady na doplnění aleje jsou vyčísleny na necelých 90 tisíc korun. Částka 68 460,- korun bude uhrazena z Grantového programu společnosti ŠKODA AUTO – ŠKODA stromky, zbytek jde z rozpočtu města Frýdlant.

Více fotografií najdete zde.

Zdroj: Město Frýdlant

[pt_view id=”b74251faj2″]
[pt_view id=”673d3cctsq”]
[pt_view id=”b6ea8f194d”]
[pt_view id=”b90a221j8l”]
[pt_view id=”f3784a8dor”]
[pt_view id=”76600d0f1w”]

Pin It on Pinterest