Šest psovodů celních úřadů a celních správ Peru, Gruzie a Ruské federace přivítal ve čtvrtek 18. října 2018 v obřadní síni radnice místostarosta Frýdlantu Jiří Stodůlka. Šlo o účastníky zahraničního výcvikového kurzu Výcvikového střediska služební kynologie Celní správy České republiky v Heřmanicích, které své zahraniční kurzy tradičně zahajuje v reprezentativních prostorách frýdlantské radnice. Šestice mužů se svými psy bude zkušenosti od českých instruktorů získávat po celý zbytek října a během listopadu. Začátkem prosince je pak čekají zkoušky, po jejichž úspěšném složení získají závěrečné certifikáty. 

“Psovody a jejich psy budou naši instruktoři učit moderní výukovou metodou vyhledávat drogy, v případě psovodů z Peru pak i bankovky. Zkušenosti získané v České republice zúročí tito muži ve svém zemi, v místě svého určení. Tím je v případě ruského psovoda letiště Šeremetěvo, v případě peruánských kolegů chillsko-bolívijská anebo ekvádorsko-komumbijská hranice a v případě gruzínských psovodů například gruzínsko-turecká hranice,” uvedl na začátek kurzu vedoucí Výcvikového střediska služební kynologie Celní správy ČR Josef Dušánek.

Kromě intenzivního výcvikového kurzu čeká na psovody také program pro volné chvíle, během kterého poznají řadu krás nejen Frýdlantska, ale i dalších částí naší republiky.

Výcvikové středisko služební kynologie Celní správy v Heřmanicích má za sebou už 26 zahraničních výcvikových kurzů. Vycvičilo již 110 psovodů a instruktorů ze zemí tří kontinentů – Evropy, Asie a Jižní Ameriky. 

“Zkušenosti získané v Heřmanicích tak dnes využívají například psovodi a instruktoři celních správ Bulharska, Lotyšska, Ruska, Peru, Ekvádoru, Izraele nebo Kyrgyzstánu. Pro malé Frýdlantsko je to skvělá zpráva, protože všichni instruktoři, kteří výcvikovým střediskem v Heřmanicích prošli, měli možnost seznámit se s naším krajem a je tu velká naděje, že se k nám ještě vrátí třeba se svými rodinami jako turisté,” uzavřel místostarosta Frýdlantu Jiří Stodůlka. 

Více fotografií najdete zde.

Zdroj: Město Frýdlant

[pt_view id=”b74251faj2″]
[pt_view id=”673d3cctsq”]
[pt_view id=”b6ea8f194d”]
[pt_view id=”b90a221j8l”]
[pt_view id=”f3784a8dor”]
[pt_view id=”76600d0f1w”]

Pin It on Pinterest