V úterý 23. října byla dokončena rekonstrukce silnic v rámci projektu „Od zámku Frýdlant k zámku Czocha“. Oprava úseku silnice III/2918 a silnice III/2915 Dolní Řasnice – Srbská – státní hranice začala v roce 2017. Projekt byl spolufinancovaný z Programu Interreg V-A Česká republika – Polsko pro období 2014–2020. Jeho hlavním cílem bylo zvýšit návštěvnost společného příhraničního regionu Frýdlantska a jižní části Dolního Slezska. Během dvou let bylo zrekonstruováno na území Libereckého kraje celkem 23,5 kilometru silnic II. a III. třídy v celkové hodnotě 207,5 milionu korun.  

„Společně jsme opravili 65 kilometrů silnic. Jednalo se o největší projekt v programu česko-polské příhraniční spolupráce. Velký podíl na jeho dokončení má zejména maršálek Dolnoslezského vojvodství Cezary Przybylski, kterému bych chtěl poděkovat za vynaložené úsilí. Věřím, že bezvadný stav vozovek povede nejen k vyšší návštěvnosti dvou nádherných zámků a k dalšímu rozvoji často neprávem opomíjených regionů, ale také pomůže víc propojit lidi z obou našich zemí,“ uvedl hejtman Martin Půta.

Hlavním cílem projektu bylo zvýšení návštěvnosti příhraničních území obou států a zlepšit dopravní dostupnost turistických atraktivit Frýdlantska a jižní části Dolního Slezska. Součástí projektu bylo i vytvoření informačně navigačního systému prostřednictvím dopravních značek a informačních tabulí s QR kódy, které odkazují na turistické cíle v oblasti.

„V rámci projektu „Od zámku Frýdlant k zámku Czocha“ bylo rekonstruováno celkem 64,6 kilometru silnic na českém i polském území. Došlo k opravám živičných krytů vozovek, dále byla provedena obnova nezpevněných krajnic, dopravního značení, kompletní oprava odvodnění včetně rekonstrukce propustků, mostů a silničních zdí,“ dodal náměstek hejtmana pro resort dopravy, investic a veřejných zakázek Marek Pieter.

V prosinci roku 2016 došlo k podpisu smluv s vybranými zhotoviteli. Stavební práce, před nimiž se pokácela nevyhovující vegetace, byly zahájeny na jaře roku 2017. Po dokončení rekonstrukce byla u všech úseků vysázena silniční zeleň. Na dalších úsecích ve Frýdlantském výběžku bude dosadba pokračovat ještě v následujícím roce tak, aby kraj naplnil svůj závazek vysázet cca 1.500 kusů stromů. Na území kraje byly kompletně zrekonstruovány úseky silnic v délce 23,5 kilometru.

Konkrétně se jedná o úseky:

  • silnice III/03511 Frýdlant – Kunratice – státní hranice,
  • silnice III/2918 a III/2915 Dolní Řasnice – Srbská – státní hranice,
  • silnice III/2909 Raspenava – Krásný Les,
  • silnice II/291 Nové Město pod Smrkem – státní hranice,
  • silnice III/2919 Nové Město pod Smrkem – Horní Řasnice,

Celkové náklady na rekonstrukce úseků krajských silnic dosáhly 207,5 milionu korun. Liberecký kraj prostřednictvím příspěvkové organizace Krajská správa silnic Libereckého kraje obdržel dotaci ve výši 85 % uznatelných nákladů z programu Interreg V-A Česká republika – Polsko pro období 2014–2020. Dalších 5 % finančních prostředků získal kraj ze státního rozpočtu.

Partnerem projektu na polském území bylo Województwo Dolnośląskie/Dolnośląska Służba Dróg i Kolei we Wrocławiu. V jižní částí Dolního Slezska prošly rekonstrukcí silnice č. 358  Platerówka – Świecie, č. 360 Gryfów Śląski – Świecie  a č. 361 Proszówka – hraniční přechod (Czerniawa).

Více fotografií najdete zde.

Mgr. Filip Trdla
filip.trdla@kraj-lbc.cz
485226307

Zdroj: Liberecký kraj

[pt_view id=”b74251faj2″]
[pt_view id=”673d3cctsq”]
[pt_view id=”b6ea8f194d”]
[pt_view id=”b90a221j8l”]
[pt_view id=”f3784a8dor”]
[pt_view id=”76600d0f1w”]

Pin It on Pinterest