LIBERECKO – Žena je držitelkou platného zákazu řízení do roku 2020. Zřejmě si jej ještě prodlouží.

Policisté působí všude. Jak ve velkých městech, tak také v menších obcích, vsích i osadách. Je pochopitelné, že tam, kde je zatížení v kontextu k nápadu trestné činnosti vyšší, tam také budou policisté vidět častěji. Je nutné si však uvědomit, že policisté nikterak nezahálejí ani v obcích, v nichž je výskyt protiprávních jednání takřka minimální. Pravidelně dochází ve styk se samosprávou obecních úřadů, řeší a navrhují různá preventivní opatření ve vztahu k aktuálním problémů, které trápí tyto územní celky. Dohlíží nad veřejným pořádkem a děním v obcích, provádějí například namátkové kontroly rekreačních objektů a dohlíží nad plynulostí a bezpečnostní provozu na pozemních komunikacích, ať již v rámci běžného výkonu služby, tak také při různých dopravních akcích.

Lidé mnohdy využívají zdánlivé nepřítomnosti mužů zákona a domnívají se, že jakmile policisty nevidí, mohou si dovolit roztodivné věci. Opak je pravdou!

O tom se přesvědčila i 40letá žena z Frýdlantska. Ta, v pondělí 22. října, krátce před sedmnáctou hodinou, vyrazila na cestu dlouhou jen několik stovek metrů. Usedla za volant svého automobilu a vyrazila napříč jednou z obcí frýdlantského výběžku. S platným zákazem řízení se zřejmě domnívala, že ji nikdo na tak krátké trase kontrolovat nebude. Milná hypotéza. Policisté vozidlo zastavili a ženu za volantem vyzvali k předložení potřebných dokladů. Platný zákaz řízení všech vozidel, vyřčený Okresním soudem, byl důvodem k tomu, zakázat ženě další jízdu. Policisté doprovodily recidivistku na služebnu obvodního oddělení do Frýdlantu, kde jí ve zkráceném přípravném trestním řízení sdělili podezření ze spáchání přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. V případě uznání viny může strávit ve vězení až dvě léta.

K dalšímu případu, který policisté z obvodního oddělení ve Frýdlantu vyšetřovali, došlo v úterý 23. října.

Krátce před sedmnáctou hodinou se muži zákona rozhodli zastavit osobní automobil nedaleko státní hranice na Habarticku. Za využití modrého majáčku a nápisu stop policisté autmobil, jehož řidič na výzvu bezprostředně reagoval, zastavili. Vozidlo i řidičovi doklady potřebné k řízení byly v pořádku. Orientační zkouška na přítomnost drog však nikoliv. Test vyšel pozitivní na látku obsaženou v konopí. 24letý řidič z Frýdlantska byl policejní hlídkou zajištěn a převezen na služebnu k dalším administrativním úkonům. Mimo jiné mu muži zákona zadrželi řidičský průkaz.

Spisový materiál pak policisté oznámili správnímu orgánu, který bude o případném trestu řidiče rozhodovat.

24. října 2018
por. Bc. Vojtěch Robovský
KŘP Libereckého kraje, tiskový mluvčí

Zdroj: Policie ČR

[pt_view id=”b74251faj2″]
[pt_view id=”673d3cctsq”]
[pt_view id=”b6ea8f194d”]
[pt_view id=”b90a221j8l”]
[pt_view id=”f3784a8dor”]
[pt_view id=”76600d0f1w”]

Pin It on Pinterest