Liberečtí Rotariáni se svými přáteli za účasti člena Rady Libereckého kraje za resort životní prostředí, zemědělství a rozvoj venkova pana Jiřího Löffelmanna a zástupců některých obcí Frýdlantska, uspořádali k 100. výročí vzniku ČSR pouť ke Kamenu republiky, postavenému uprostřed lesů při Staré poutní cestě již k 10. výročí vzniku ČSR v roce 1928. Pan radní a bývalá starostka obce Višňová paní Marie Matušková pronesli zdravici, následovalo 100 vět od historika PhDr. Mgr. Milana Svobody Ph.D. k okolnostem a dění v době vzniku republiky, následovalo připomenutí událostí a státních aktů směřujících k vyrovnání mezi ČR a SRN přednesené našimi německými rotariánskými přáteli z Freitalu.

Po symbolickém obědě, vídeňském řízku v klášteru v Hejnicích, následoval od 15 hod pro poutníky a občany Hejnic a okolí varhanní koncert v Chrámu Navštívení Panny Marie v Hejnicích. Profesor Michal Novenko přednesl varhanní díla výhradně od českých a slovenských autorů, zakončená jeho vlastní nádhernou improvizací na národní písně.

Následovala podvečerní mše svatá, kdy bylo připomenuto 50. výročí sňatku jednoho zúčastněného manželského páru, uzavřeného v pondělí 28. 10. 1968 na Dubčekovu směnu na Hejnické radnici.

Vzpomenutí a oslava vzniku ČSR byla ukončena večerním rautem a přátelským posezením poutníku v klášterním refektáři.

V Hejnicích a Liberci 27. 10. 2018 Rotary klub Liberec-Jablonec

Pro Rotary klub Liberec-Jablonec nafotil Petr Bíma, www.reklama-frydlant.cz

Historie Rotary Clubu Liberec-Jablonec a pomoc při povodních 2010

Rotary Club Liberec-Jablonec založili a získali Chartu Rotary International v roce 1937 významné osobnosti Liberecka jako např. bratři Theodor a Johann Liebigové, výrobce koberců ve Vratislavicích Heinrich Ginckey, policejní ředitel Stanislav Benda a 17 dalších německých a českých osobností kraje. Po záboru československého pohraničí v r. 1938 byla činnost RC zakázána, a to i po válce za vlády komunistů.

Činnost RC pod názvem Rotary Club Liberec-Jablonec byla díky pomoci rakouských a německých Rotariánů obnovena až v roce 1992. Rotariáni od sého založení pomáhají tam, kde je to třeba.

Významná byla jejich pomoci při povodních v srpnu 2010, kdy se díky jim podařilo rozdělit mezi občany postižené touto živelnou pohromou dar ve výši 1 244 000 Kč.

[pt_view id=”b74251faj2″]
[pt_view id=”673d3cctsq”]
[pt_view id=”b6ea8f194d”]
[pt_view id=”b90a221j8l”]
[pt_view id=”f3784a8dor”]
[pt_view id=”76600d0f1w”]

Pin It on Pinterest