Hold válečným veteránům a padlým vojákům vzdal v pátek 9. listopadu 2018 v Liberci během pietních akcí starosta Frýdlantu Dan Ramzer. Spolu s řadou válečných veteránů, vojáků, politiků, pamětníků a zástupců policie, či hasičů si tak připomněl hrdinství těch, kteří bojovali a mnozí i zemřeli za svou vlast. Celosvětově si jejich památku připomínáme 11. listopadu, kdy se slaví Den veteránů. 

Pietních akcí, které v Liberci vzpomínaly na oběti války první i druhé a uctily také novodobé válečné veterány, se starosta Frýdlantu zúčastnil  na pozvání Československé obce legionářské, jednoty Libereckého kraje, se kterou město spolupracuje.

Pietní akt byl rozdělen na tři části. První se odehrála na vojenském hřbitově válečných zajatců z let 1914 – 1918 v Ostašově. „Je to symbolické místo. Připomínáme se si zde, že 11. listopadu 1918, tedy přesně před sto lety, skončila ve vlakovém voze v Le Francport u severofrancouzského města Compiègne podepsáním příměří mezi Spojenci a Německem první světová válka. A právě v Ostašově leží na vojenském hřbitově pochováno 714 vojáků, kteří se jejího konce nedočkali. Jde o zajatce z tábora, který tu během války vyrostl a ve kterém bylo několik desítek tisíc zajatců. V jednu chvíli v něm dokonce žil stejný počet lidí, jako tenkrát v samotném Liberci,“ uvedl za Československou obec legionářskou, jednotu Liberecký kraj, František Gábor.

Další část piety proběhla u Památníku padlých na vojenském hřbitově v Ruprechticích. I tady hosté položili květiny, vyslechli si slavnostní řeč vojenského kaplana Petra Šabaky a uctili památku padlých.

Třetí a nejdelší část programu se pak uskutečnila v libereckých kasárnách 31. pluku radiační, chemické a biologické ochrany v dolních kasárnách. „Tady už se jedná především o vojenský svátek, během kterého vojáci prokazují úctu veteránům z novodových vojenských misí,“ podotkl František Gábor. Vojáci během akce mimo jiné přebírali vyznamenání.

Starosta Frýdlantu uctí památku veteránů a výročí konce první světové války ještě jednou a to přímo na Den válečných veteránů v neděli 11. listopadu 2018, v den stého výročí konce první světové války. “V tento den budeme ve Frýdlantu na hřbitově odhalovat dva obnovené pomníky obětem první světové války. Budu rád, když se na tuto slavnostní akci přijdou podívat i občané Frýdlantu. Odhalování pomníků začíná v prostoru hřbitova v 11 hodin dopoledne, všechny ale zároveň zvu i na mši za mír, která začne už v 9.00 hodin v kostele Nalezení sv. Kříže,” říká starosta Frýdlantu Dan Ramzer. Více si o akci i samotných pomnících můžete přečíst zde.

Více fotografií najdete zde.

Zdroj: Město Frýdlant

[pt_view id=”b74251faj2″]
[pt_view id=”673d3cctsq”]
[pt_view id=”b6ea8f194d”]
[pt_view id=”b90a221j8l”]
[pt_view id=”f3784a8dor”]
[pt_view id=”76600d0f1w”]

Pin It on Pinterest