Více než pět desítek budoucích středoškoláků z Frýdlantu dnes v prostorách Střední školy hospodářské a lesnické Frýdlant (SŠHL) zkoušelo, jaký studijní či učební obor by pro ně byl atraktivní. Nečekala je ale jen nudná přednáška. Škola pro ně připravila interaktivní stanoviště, na kterých si mohli například vyzkoušet přípravu či servírování nápojů a pokrmů nebo diagnostiku motoru. To vše v rámci nového projektu Libereckého kraje nazvaného NAKAP I., který dnes započal.

„Projektové dny, které jsme dnes zahájili, jsou určeny žákům osmých a devátých tříd našich partnerských základních škol z Frýdlantu, Hejnic, Raspenavy a Nového Města pod Smrkem. Mají být takovou interaktivní ochutnávkou oborů, které naše škola nabízí. Žáci jsou během nich vtaženi do konkrétních činností jednotlivých oborů a naši středoškoláci společně s pedagogy se na jednotlivých stanovištích stávají jejich poradci,“vysvětluje organizátor projektu a pedagog SŠHL Frýdlant Ing. Miroslav Kudrna.

Jako první se do projektu zapojili ve středu 14. listopadu 2018 žáci dvou devátých tříd ZŠ, ZUŠ a MŠ Frýdlant. „V průběhu čtyř hodin procházeli chlapci a děvčata, kteří se budou už letos rozhodovat, na jakou střední školu zamíří, stanovišti, na kterých se mohli stát na chvíli veterináři, zemědělci, kuchaři, pekaři, opraváři strojů, zahradníky nebo agropodnikateli. Vyzkoušet si mohli například přípravu a servírování pokrmů či nápojů, mohli se zabývat senzorickou analýzou a vztahem k chemických reakcím, zkusit si diagnostiku motoru, seznámit se s vozovým parkem autoškoly, poznat  hospodářská zvířata a zemědělské plodiny, vyrobit si svůj vlastní sýr nebo upéct vlastní pečivo,“ doplňuje Miroslav Kudrna. Podle něj je důležité předvést dětem řemeslo jako atraktivní a perspektivní volbu.

Žáci měli během projektového dne možnost nahlédnout i do výuky odborných či jazykových předmětů.

Další projektové dny jsou naplánovány nejen na letošní, ale i na příští rok, celkem jich chce škola uspořádat 16. Nejbližší proběhnou 22. listopadu a 6. prosince 2018. Podle odhadů školy by se do projektových dnů mohlo celkem zapojit zhruba šest stovek žáků základních škol z Frýdlantska.

„Projektové dny tak, jak je nově SŠHL připravila, jsou pro budoucí středoškoláky skvělým způsobem, jak jednotlivé obory poznat. Když si osmáci a deváťáci na vlastní kůži vyzkouší, co který obor obnáší, mohou se daleko lépe a jistěji rozhodnout pro to, co je bude v budoucnu živit a zároveň i bavit. Věřím, že si řada z nich vybere, vždyť SŠHL nabízí více než dvě desítky oborů, a to jak zakončených maturitou, tak ukončených výučním listem. A to není málo,“ uzavírá starosta Frýdlantu Ing. Dan Ramzer. 

Více fotografií najdete zde.

Zdroj: Město Frýdlant

[pt_view id=”b74251faj2″]
[pt_view id=”673d3cctsq”]
[pt_view id=”b6ea8f194d”]
[pt_view id=”b90a221j8l”]
[pt_view id=”f3784a8dor”]
[pt_view id=”76600d0f1w”]

Pin It on Pinterest