Další část historických městských hradeb nechalo během uplynulých měsíců opravit město Frýdlant. Opět se jednalo o torzo hradeb za budovou radnice v Okružní ulici, kde byla jejich první část obnovena už v roce 2014. Tentokrát však šlo o torzo, které bylo až do listopadu roku 2017 součástí bývalé hospodářské budovy mlékařské školy a později skladu a kotelny mlékárny.

Objekt byl ale staticky narušen a dlouhá léta nevyužíván. Městu se bohužel nepodařilo nalézt pro něj smysluplné využití a ani případnou dotaci na jeho obnovu. „Na to, abychom objekt opravili sami z peněz z rozpočtu, Frýdlant neměl finance, stálo by to několik milionů. Navíc provozování by přišlo na další statisíce korun ročně. Na základě vstřícného jednání s Národním památkovým ústavem jsme se proto dohodli, že budovu necháme především kvůli jejímu velmi špatnému stavu strhnout a ponecháno bude jen torzo městských hradeb, které budou obnoveny,“ řekl už dříve starosta Frýdlantu Ing. Dan Ramzer.

Budova byla stržena koncem minulého roku, s obnovou hradeb pak Frýdlant začal letos v srpnu. „Konzervace torza městských hradeb se zaměřila na stabilizaci zachovaných zbytků zdiva s tím, že byly respektovány pozdější mladší úpravy,“ říká vedoucí investičního oddělení Městského úřadu Frýdlant Bc. Zdena Ubiasová. Hradby na obou koncích specializovaná firma zakončila cihelnou přizdívkou vevázanou do kamenného zdiva, koruna hradby respektuje nepravidelný tvar zachovaného zdiva. „Zděná koruna je pak překryta jílovou vrstvou chráněnou drnovou korunou, stejně jako tomu bylo u dříve obnovené hradby. Na vnitřní straně hradby je v šířce zhruba jeden metr vydlážděn chodník, navazující na chodník u již opravené části městských hradeb. V místě terénního výškového rozdílu jsou vyzděny kamenné schody,“ doplňuje popis současného stavu hradeb a bezprostředního okolí Zdena Ubiasová.

Obnovené městské hradby leží v severozápadní části historického městského jádra, respektive tvoří jeho vnější hranici v ulici Okružní. „Zachované torzo hradeb je situováno severovýchodně od vyústění dnešní ulice Míru, kde se s ulicí Okružní kříží. V místě tohoto křížení se v minulosti nacházela Dolní brána s okrouhlou věží, která zajišťovala obranu. Ta byla bohužel zbořena v roce 1831, okrouhlá věž pak v roce 1888,“ doplňuje Mgr. Zuzana Černá z oddělení památkové péče Městského úřadu Frýdlant.

Obnova druhé části městských hradeb za budovu radnice skončila v říjnu tohoto roku, celkem přišla na zhruba 700 tisíc korun. Město Frýdlant na ní využilo také dotace z Ministerstva kultury ČR, která činila 179 tisíc korun.

Okolí hradeb nechalo město Frýdlant upravit tak, aby navázalo na odpočinkové místo u dříve obnovených hradeb. Také u nově obnovené části přibudou lavičky a hradby budou slavnostně nasvíceny.

Zdroj: Město Frýdlant

[pt_view id=”b74251faj2″]
[pt_view id=”673d3cctsq”]
[pt_view id=”b6ea8f194d”]
[pt_view id=”b90a221j8l”]
[pt_view id=”f3784a8dor”]
[pt_view id=”76600d0f1w”]

Pin It on Pinterest