LIBERECKO – Při nakupování našla v prodejně peněženku, uschovala si ji do kabelky a odešla s ní domů. Vzápětí se u domovních dveří objevila policejní hlídka.

Zpravidla kažždý slušný člověk ví, že když najde nějakou věc, která mu nepatří, nemůže si ji jen tak ponechat. Platí to nejen o peněžence, ale i o mobilním telefonu ležícím na ulici, kabelce zapomenuté v dopravním prostředku a mnoha dalších věcech nalezených při obdobných situacích. Kdo by si takovou věc ponechal, dopustil by se nejen trestného činu zatajení věci, ale zároveň by porušil pravidla občanského zákoníku.

Díky neodevzdání nálezu se do problému dostala 46letá žena z Frýdlantska. Ta se počátkem tohoto týdne vydala na nákup do prodejny v centru Frýdlantu, kde při vstupu uviděla v odloženém nákupním košíku na zemi peněženku. Místo toho, aby peněženku odevzdala zaměstnancům prodejny, dala si ji do kabelky a odešla domů. V bydlišti zjistila, že se v peněžence kromě osobních dokladů nachází i nemalá finanční hotovost, a to bezmála 5 tisíc korun. Vzápětí však někdo zvonil u vstupních dveří do bytu. Když žena otevřela dveře, byla velmi zaskočena, neboť takovou návštěvu skutečně nečekala. Na chodbě stála policejní hlídka. Žena měla policistům co vysvětlovat.

Policisté 46leté ženě sdělili ve zkráceném přípravném trestním řízení podezření ze spáchání přečinu “zatajení nálezu”, za který ji nyní hrozí až jednoletý trest odnětí svobody.

Co dělat v případu nálezu cizí věci?

Pokud víme, kdo věc ztratil (např. jsme byli svědky toho, že chodci přede mnou vypadla z kapsy peněženka), je naší povinností vrátit mu ji.

Pokud nevíme, komu máme věc vrátit, mohou nastat dva různé případy. Buď musíme nález oznámit obci, na jejímž území byla věc nalezena (a to co nejdříve, zpravidla do tří dnů), popřípade odevzdat na služebnu Policie ČR či na služebnu Městské policie anebo ji odevzdáme provozovateli zařízení, ve kterém jsme věc našli (např. obchodní dům, nádraží, úřad, ordinace, dopravní podnik v případě nálezu v dopravním prostředku apod.).

21. 11. 2018
por. Bc. Vladimíra Šrýtrová
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí

Zdroj: Policie ČR

[pt_view id=”b74251faj2″]
[pt_view id=”673d3cctsq”]
[pt_view id=”b6ea8f194d”]
[pt_view id=”b90a221j8l”]
[pt_view id=”f3784a8dor”]
[pt_view id=”76600d0f1w”]

Pin It on Pinterest