Budoucnost lokality nazvané Podzámčí začíná hledat Město Frýdlant. Jedná se o prostor tvořený částí ulic Hejnická, Zámecká a Jizerská. Město Frýdlant v této souvislosti žádá obyvatele nejen zmíněné oblasti o součinnost při hledání budoucího smysluplného využití lokality. Poprvé se mohli lidé k budoucnosti této lokality vyjádřit ve čtvrtek 22. listopadu na setkání nad územní studií Podzámčí v prostorách Zámeckém pivovaru Frýdlant. Příští setkání proběhne v prvním čtvrtletí příštího roku a informovat o něm bude město Frýdlant na svých webových stránkách.

„Lokalita Podzámčí je lokalitou, kde se propojuje autokemp se snad budoucím koupalištěm, parkoviště, hasičské cvičiště, tenisové kurty a dopravní hřiště. Společně s občany bychom rádi vymysleli nějaké její logické napojení na areál zámku, zámeckého parku, pivovaru, na cyklostezku od Raspenavy a také na Křížový vrch, kde je nová křížová cesta a Lesní naučná stezka. A pak na centrum města. Máme nějaká nápady, jak to udělat a co nového by mohlo v lokalitě vzniknout, třeba vlaková zastávka, nicméně chceme slyšet přímo lidi, kteří v této lokalitě bydlí nebo působí, jak by její budoucnost nejraději viděli oni,“ říká starosta Frýdlantu Dan Ramzer.

Prvního setkání nad územní studií lokality Podzámčí se zúčastnily necelé dvě desítky občanů města. Nechyběli ani zástupci významných objektů místa, jako je státní hrad a zámek Frýdlant nebo Zámecký pivovar Frýdlant nebo spolků, které v oblasti provozují svou činnost, tedy Tenisového klubu Frýdlant nebo Sboru dobrovolných hasičů Frýdlant. 

„Během podvečera jsme si vyslechli různé nápady jednotlivých účastníků veřejné besedy a proběhla také věcná diskuse nad tématem. Zazněly tady různé požadavky. Některé jsou reálné, jako je navýšení počtu parkovacích míst nebo vznik objektu se sociálním zázemím pro místní i turisty, některé jsou méně reálně, vzhledem k tomu, že územní studie řeší pouze veřejné prostranství. Pevně věřím, že se požadavky podaří skloubit a dát místu nový smysl a nový účel,“doplňuje starosta Frýdlantu. Příští setkání nad územní studií lokality Podzámčí proběhne v prvním čtvrtletí příštího roku. To už budou mít architekti připraveny minimálně dva návrhy řešení lokality, do kterých budou zapracovány jednotlivé požadavky. Na tomto druhém setkání se pak bude diskutovat nad tím, která řešení jsou akceptovatelná a přínosná.  

Územní studie lokality Podzámčí je součástí projektu nazvaného „Územní studie veřejného prostranství ve Frýdlantu lokalit Podzámčí, Novoměstská II., Sídlištní“, číslo projektu CZ.06.3.72/0.0/0.0/15_012/0005160. V jeho rámci byly už letos vytvořeny územní studie lokalit Novoměstská II. a Sídlištní. 

Kdo setkání nad územní studií Podzámčí nestihl a přesto by se rád k budoucnosti této oblasti vyjádřil, má možnost učinit tak až do 12. prosince prostřednictvím dotazníku

Více fotografií najdete zde.

Zdroj: Město Frýdlant

[pt_view id=”b74251faj2″]
[pt_view id=”673d3cctsq”]
[pt_view id=”b6ea8f194d”]
[pt_view id=”b90a221j8l”]
[pt_view id=”f3784a8dor”]
[pt_view id=”76600d0f1w”]

Pin It on Pinterest