Falling Walls Lab. Berlin, 08.11.2018. Copyright: Ronny Hartmann/ photothek/ Falling Walls

Doktorandka Technické univerzity v Liberci Markéta Klíčová prezentovala 8. listopadu ve světovém finále soutěže Falling Walls Lab v Berlíně vývoj nanovlákenných náplastí pro zlepšení hojení tlustého střeva po jeho operaci. A získala Cenu publika.

O Ceně publika rozhodovalo auditorium přímo v Berlíně, ale přes online hlasování i lidé ze všech koutů světa: „Moc si vážím toho, že pro mě publikum hlasovalo, že se jim to líbilo a že mi lidé dali takovou krásnou zpětnou vazbu. Zároveň mi tím umožnili postavit se na pódium například vedle předsedkyně komise Claudie Haigneré, astronautky ESA. Vzhledem k tomu, že jsem si od mala přála být kosmonautka, tak to pro mě bylo velmi speciální,“ komentuje svoje ocenění Klíčová.

Markéta soutěžila s prezentací svého výzkumu zaměřeného na vývoj nanovlákenných náplastí pro zlepšení hojení tlustého střeva po jeho operaci a snížení komplikací po zákroku.

Po resekci části tlustého střeva zasažené karcinomem chirurgové zdravé části orgánu spojí anastomózou – spojkou. Toto místo bývá příčinnou pooperačních komplikací, které podle studií u 6–22 % pacientů končí smrtí. Skrz anastomózu může prosakovat obsah střev, který zapříčiní infekci v těle.

Markéta Klíčová v týmu s Janou Horákovou vyvíjí na katedře netkaných textilií a nanovlákenných materiálů Fakulty textilní TUL nananovlákennou „náplast“ na anastomózy. Unikátnost řešení spočívá v kombinaci dvou materiálů. Hydrofilní nanovrstva přilne k ráně, kryje ji a usnadňuje hojení, kdežto svrchní vrstva je hydrofobní a izoluje anastomózu od prostředí dutiny břišní.

„Na trhu jsou materiály, které tento problém řeší, ale žádný z nich úniku obsahu střev do těla spolehlivě nezabrání. Naše dvouvrstva tu ambici má,“ říká Markéta Klíčová. Aplikace krycího nanomateriálu je velmi snadná a obejde se bez zvláštního školení chirurgů. K velkým výhodám patří také to, že „nanonáplast“ je biodegradabilní – až doslouží, tělo ji vstřebá.

Uvedení do chirurgické praxe předchází ještě dlouhá cesta přes klinické testy a Státní ústav pro kontrolu léčiv, ale v současné době už probíhají ve spolupráci s Biomedicínským centrem v Plzni in vivo testy nového materiálu na prasatech. V těch zatím dosahuje materiál z liberecké katedry vynikajících výsledků. I ty prezentovala Markéta Klíčová v soutěži v Berlíně.

Soutěž Falling Walls Lab je určena mladým vědcům z celého světa, kteří mají skvělý nápad, jenž má potenciál změnit svět, a kteří jej dokážou během tří minut (v angličtině) prezentovat. Markéta Klíčová uspěla se svou prezentací letos na jaře v národním kole v Brně a postoupila do berlínského světového finále. V něm se v listopadu o první pozice „utkalo“ sto vítězů národních kol ze zemí celého světa.

Katedra netkaných textilií a nanovlákenných materiálů Fakulty textilní TUL letos oslavila 50 let své existence. Katedrou prošly a v minulosti byly jejími vedoucími takové špičky v oblasti nanovláken jako Oldřich Jirsák a David Lukáš. Oběma se letos dostalo také významných ocenění. Profesor Jirsák obdržel od primátora Medaili města Liberce, profesoru Lukášovi se letos dostalo Pocty hejtmana.

TZ: Technická univerzita v Liberci

Kontaktní osoba:

Mgr. Barbora Jónová
Mluvčí TUL
Oddělení styku s veřejností
Technická univerzita v Liberci
E-mail: barbora.jonova@tul.cz
Tel.: +420 485 352 819
Mob.: +420 737 658 607

Mgr. Filip Trdla
filip.trdla@kraj-lbc.cz
485226307

Zdroj: Liberecký kraj

 

 

[pt_view id=”b74251faj2″]
[pt_view id=”673d3cctsq”]
[pt_view id=”b6ea8f194d”]
[pt_view id=”b90a221j8l”]
[pt_view id=”f3784a8dor”]
[pt_view id=”76600d0f1w”]

Pin It on Pinterest