Všimla jsem si, že se blíží Vánoce, podle dvou jasných indicií. Jednak mi moje děti nosí dopisy pro Ježíška s očekáváním, že to nedopadne jako vloni. A pak se ve školách i školkách provoz podřizuje zkouškám na vánoční koncerty. Děcka po návratu ze školy zpívají koledy a recitují mi básničky. Mám tedy nejasné tušení, že se v těch písničkách nezpívá ”bimbas bimbas už Vánoční nastává čas” ani “ feliz slanina”, ale předpokládám, že se to na koncertech nakonec ukáže. 

Pokud uvažujete o dárcích k Vánocům pro své děti, možná vám přijdou vhod tipy na hry, které více nebo méně zavání učením. Tedy popravdě řečeno, já neznám žádnou hru, která by nezaváněla učením, ale před dětmi o tom pšt.

Dnes vám dám pár tipů od učitelek a učitelů z 1. stupně z Frýdlantska, s nimiž se pravidelně scházíme při diskuzích nad tím, co zlepšit na našich školách. Navrhované hry potrénují ve čtení a počítání a nebo rozvíjí představivost. A to jako rodič chceš!

  1. ABAKU: princip je podobný jako u hry scrabble, ale pracuje se s čísly. Hra existuje online i  offline
  2. Ypsilonie – Cesta do vyjmenované země: chodička, při které s dětmi nenásilně procvičujete vyjmenovaná slova a čtení

3. Hry od Lucie Ernestové: jednoduché chodičky s krásnými obrázky, občas zaměřené na přírodopis, zeměpis nebo angličtinu

4. Dixit: můj život se dělí na roky před Dixitem a po Dixitu. Hra pracuje na úplně jiných principech, než jste asi zvyklí. Krásně ilustrované karty každému připomínají něco trochu jiného a s každým dalším hráčem mění význam.

Pokud bezpečně víte, že vaše děti budou o prázdninách přilepené na displejích počítačů, placiček a šmatlavých telefonech, podívejme se i na některé krásné a jednoduché hry pro vaše monitory. Jestli stejně jako já nemáte rádi hnusné ilustrace a vložené reklamy, oceníte tyto appky:

Matemág: matematika pro prvostupňové děti s pěknými ilustracemi

Chuchel: je to vtipná a krásně ilustrovaná hra, kterou mohou hrát i děti, co ještě neumí číst. Studio Amanita udělalo už několik báječných her, takže pokud je ještě neznáte, najděte si na ně o prázdninách určitě čas, nebudete litovat. 

Metamorphet: hravé a krásné ilustrace s vámi projdou anglickou abecedu.  

A nakonec nemohu vynechat Monument Valley: jednoduše se hraje, krásně se na ni kouká a pracuje nenásilně s perspektivou a prostorem.

Všechny doporučené hry pro mobily, tablety nebo počítače jsou placené. Ale nestojí moc a nenutí Vás při hraní nakupovat nějaké kraviny navíc.

Chtěli byste ještě nějaké tipy na vyzkoušené hry? Napište do komentářů nebo přidejte své zkušenosti.

Lucie Winklerová, pro projekt MAP II  Frýdlantsko, www.mapfrydlantsko.cz

Pin It on Pinterest